Stäng
blog-header
april 7, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
John Crispinsson. Utan namnskylt, trots att han lätt förväxlas med Hans Crispin. Foto: JESSICA GOW / TT

Konsten att be om ursäkt

Politiker, kändisar, företagare, journalister och medier – ja, många har redan uttryckt sig rasistiskt och sexistiskt under 2014. Men några av dem har i alla fall bett om ursäkt för sin rasism. Här är tio stycken som sagt förlåt i år.

1. Anders A Aronsson (FP) ber om ursäkt
Anders A Aronsson sitter i socialnämnden i Uppsala. Han uttryckte sig olämpligt i UNT om en romsk familj som var tvungna att leva på gatan efter att härbärget hade bommats igen, och de hade en tre veckor gammal bebis.

2. Sheraton ber om ursäkt
Diana Nyman från romska rådet i Göteborg blev stoppad från att komma in till frukostmatsalen på Sheraton Hotel i Stockholm i mars, trots att hon kunde visa att hon bodde på hotellet. Nyman var i Stockholm eftersom regeringen bjudit in henne att hålla ett anförande i samband med regeringens vitbok som handlar om hur romer systematiskt diskriminerades under 1900-talet.

3. Måns Zelmerlöw ber om ursäkt
QX galaledare Måns Zelmerlöw hade kallat homosexualitet för en avvikelse när han medverkade i ”Pluras kök”. I efterhand erkände han att det han sa låter ”oerhört idiotiskt”.

4. Sissela Kyle ber om ursäkt
Många som såg Guldbaggen i år reagerade över Sissela Kyles återkommande rasistiska skämt när hon skulle presentera komikerna Özz Nujen, Kodjo Akolor och Marika Carlsson.

5. SR ber om ursäkt till Soran Ismail
Det blev stora nyheter när det kom ut att Soran Ismail fick välja mellan att ha kvar sitt uppdrag på Sveriges Radio eller att inte uttala sig politiskt under supervalåret. Den stora debatten om opartiskhet hade bara börjat. Sveriges Radio bad om ursäkt eftersom de först gått ut med att Soran Ismail vill ”mörda Sverigedemokraterna”.

6. SVT ber om ursäkt för namnskyltar
Gomorron Sverige-programledaren John Crispinsson hade svårt att uttala namnen på bandmedlemmarna i Panetoz. För att underlätta för honom bad han dem att sätta på sig färgglada namnskyltar.

7. Chef för Hemköpbutik  i Göteborg ber om ursäkt 
En chef för en Hemköp i Göteborg anklagades för att slängt ett spann med vatten mot en kvinna som tiggde utanför hans butik. Han bad till slut om ursäkt till kvinnan personligen, men påstår fortfarande att han spillde och inte kastade vattnet med flit.

8. Polisen ber om ursäkt för felaktiga uppgifter om ”knarklangande 8-åringar i Vårberg”
Polisen gick ut med falska uppgifter om man hade gripit en 8-åring misstänkt för narkotikaförsäljning. Det dröjde inte länge innan medier beskrev Vårberg som om det var taget ur den amerikanska tv-serien ”The Wire”.

9. P1 ber om ursäkt efter rasismdebatt 
Alice Teodorescu kritiserade Sveriges Radios debatt ”Hur mycket rasism tål Sverige?” för att vara partisk och för hur hon behandlades av programledaren Alexandra Pascalidou.

10. Madonna ber om ursäkt för rasism
Madonna laddade upp en bild på sin son i boxningsringen och med hashtagen #disnigga. Men efter att ha fått kritik backade hon och sa ”förlåt”.

Sök på Politism.se