Stäng
blog-header
juli 10, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Kommunals ordförande Tobias Baudin. Foto: Anders Wiklund/TT

Kommunal hotar att dumpa Nordea

Regeringen vill höja bankernas så kallade resolutionsavgifter. För den som inte vet vad det är så är det avgifter som ska skydda skattebetalarna om Sverige skulle få en ekonomisk kris och staten skulle var tvungen att rädda bankerna.

Vi minns alla den senaste finanskrisen och hur det påverkade vanliga arbetare och skattebetalare när bland annat arbetslösheten steg, vilket också påverkade svenska pensioner.

Som svar på regeringens höjda avgifter hotar Nordea med att flytta sitt huvudkontor till Danmark eller Finland.

Men LO:s största förbund Kommunal backar upp regeringens förslag och ger bankerna svar på tal: De hotar att lämna Nordea om de flyttar huvudkontoret. Och de är ingen liten kund. Kommunal har en miljard kronor placerade i Nordea. Transport har tidigare sagt samma sak, Skiftet kampanjar mot Nordea och i höst kan hela LO bestämma sig för att lämna Nordea.

Det är bra att vi har fackförbund som vågar stå upp mot storbankernas utpressning och som tänker på medborgarna, som annars alltid är de första och största förlorarna under finanskriser. Kommunal ger svar på tal mot Nordeas hot mot skattebetalarna. Det är skönt att se.

Nordea ska lära sig att det inte funkar att hota med flytt för att man prioriterar snålhet, och vill riskera att medborgarna än en gång tar riskerna åt banken. De behöver komma ihåg att en bank inte är något utan pengar. Och pengarna är våra. Inte deras.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se