Stäng
blog-header
februari 1, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Erik Johansen / TT

Kidnappning som adoption

Chilenska och svenska journalister har just avslöjat ett stort antal olagliga adoptioner med chilenska barn till Sverige.

Det rör sig om ungefär 2 000 barn som under 1970- och 80-talet mer eller mindre kidnappats från sina mammor bara för att adopteras bort till Sverige. Oftast har det rört sig om fattiga nyblivna mammor som man sökt upp och erbjudit ekonomisk ersättning direkt för barnet – eller att man erbjuder att betala exempelvis skolgång för andra barn i familjen.

Vissa mödrar har blivit lurade till att lämna över sina barn till socialtjänsten för att barnen ska bo på barnhem en begränsad tid. Men när de senare kommit tillbaka för att hämta sina barn har man fått veta att de adopterats till andra sidan jorden.
Denna nyhet har väckt många arga reaktioner i Sverige, som sig bör. Men det känns som att denna historia inte står ensam. Var har jag hört om detta tidigare? Jo, när det gäller de finska krigsbarnen.

Barnen som under andra världskriget skeppades över till Sverige som ett propagandaverktyg för att förbättra relationerna mellan Sverige och Finland under andra världskriget.

Barnen som bara skulle vara här en liten stund så att finnarna kunde hantera kriget och bygga upp sina liv. Vilken välvillig gest från vår sida, då vi tidigare uteslutit andra metoder att hjälpa Finland som inte går ut på att ta deras barn ifrån dem.

Efter att kriget tagit slut och när Finland ville att barn skulle komma tillbaka blev det hårda rättsliga strider om vem som hade ”rätt” till barnen. En hel del barn adopterades och stannade kvar i Sverige. Och även om det gått bra för många är det fortfarande väldigt många som lidit av att få veta hur allt gått till. Känslan av att känna sig kidnappad kan påverka hela ens liv.

Jag säger inte att enskilda barn, chilenska eller finska eller från någon annan del av världen, inte kan vara glada att de fått möjlighet att bo i ett land med bättre förhållanden och möjligheter än i det tidigare hemlandet. Men att Sverige i omgångar avslöjas med att kopplingar till rena kidnappningar av barn. Hur ska man kunna tåla det?

Sök på Politism.se