Stäng
blog-header
november 23, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Bild tagen i samband med gripandet i Boliden. Foto: Robert Granström / TT

Kan vi lära oss något efter rubrikerna om 22-åringen i Boliden?

Efter en stor polisinsats i Boliden där Säpo grep en 22-årig man misstänkt för att planera ett terrorattentat har Säpo efter ett par förhör avskrivit alla misstankar.

Jag tänker inte skriva 22-åringens namn, han förtjänar anonymitet efter att hans namn kopplats ihop med Daesh och terrorismen.

Det här är långt ifrån första gången Säpo har pekat ut oskyldiga när det kommer till islamistisk terrorism. En stor skillnad den här gången är att nästan alla medier valde att gå ut med mannens namn och bild, stort uppslaget över hela Sverige, trots att de inte hört om någon bevisning som visade att han är terrorist.

Men när Säpo slog på stortrumman drog SVT igång extrasändningarna och man väckte journalister som fick stå utanför den misstänktes hus och rapportera sekund för sekund, trots att de inte visste något eller kunde berätta något.

I studion satt terrorexperter som prisade Säpos insats, trots att de inte visste något eller kunde berätta något.

Guldstjärnor till alla! ropade rikspolischefen Dan Eliasson utan att veta något eller kunna berätta något.

Här fanns inga diskussioner om att ta det lugnt, om att inte dra förhastade slutsatser, här var det nästan inte en enda journalist som uppmanade folk till lugn, påminde om att vi inte vet någonting än.

När terroristen Anton Lundin Persson gick till attack i Trollhättan fick han den respekten – men flyktingen som felaktigt kopplades till Daesh fick den inte. Och bara för att han är avskriven från alla misstankar betyder det inte att folket ser honom som oskyldig. 22-åringen kommer nog alltid förknippas med Daesh och terror, vare sig han vill eller inte, vad han än gör.

Jag hoppas han får skadestånd, kompensation och skydd. Han borde få en offentlig ursäkt från alla som hängt ut honom med namn och bild, för att han redan var dömd på förhand av oss alla. Och kanske kan vi lära oss något om oss själva när vi ser på hur vi reagerade på nyheten om 22-åringen.

Sök på Politism.se