Stäng
blog-header
juni 8, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Grundvattennivån sjunker oerhört snabbt. Foto: Johan Nilsson/TT

Kan vatten bli en klassfråga i Sverige när bristen slår till?

De flesta av oss har väl förstått att vi i Sverige står inför någon slags vattenbrist.

”Historiskt låga nivåer”, varnar myndigheter som meddelar att grundvattnet inte varit så lågt sedan 1910-talet. Det kan kopplas både till att det inte regnat tillräckligt mycket den senaste tiden, men också till de generella klimatförändringarna (även om Donald Trump inte tror på dem).

Vattenbrist runtom i världen har varit en aktuell och akut fråga väldigt länge. Men problemen har kanske känts lite för långt bort för att gemene svensk ska ta den på stort allvar. På tv ser vi ett litet svart barn i en reklamfilm som är hungrig och törstig. Man tycker synd om dem för stunden, men det där är någon annans huvudvärk.

Så hur reagerar vi när vattenbristen kommer även till oss? Jo.  Vi får och ger matnyttiga tips om att duscha kortare och använda balja i stället för rinnande vatten om vi ska diska för hand.

Jag kanske är överdrivet orolig för att jag har en pessimistisk syn på framtiden men det känns som att vi också i Sverige är på väg till det stadiet där vatten kan bli en klassfråga. För vad gör vi när vattnet tar slut i kranen eller brunnen? Vi köper vatten. Och blir bristen värre kan priset stiga – och de som har dåligt med pengar får hålla igen när de blir törstiga.

Men i stället för att komma åt sådant som faktiskt kräver orimligt mycket vatten, nämligen köttproduktionen, så tassar vi som katten runt het gröt och tipsar folk om att diska snålare. Köttfrågan är så känslig. Av någon anledning är det dömande att ens prata om den. Mer dömande än att säga åt en människa hur länge hen får stå naken i en dusch och tvätta sig.

Har vattenkrisen har inte känts verklig innan så är den verklig nu. Och vårt köttfrosseri är en av orsakerna till att vi befinner oss i denna situation. Det är dags att vi börjar prata om en lösning.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se