Stäng
blog-header
oktober 6, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Fredsbevarande styrkor från Afrikanska Unionen skyddar muslimer som försöker fly undan Anti-balaka i Bangui i Centralafrikanska Republiken. Foto: Jerome Delay/AP/TT

Kan terrorismen vara kristen?

Det är inte kontroversiellt att säga att fundamentalism är lika med muslimsk extremism numera.

Muslimer har länge varit ”terrorismens ansikte utåt”. Sådan är berättelsen och retoriken vi hör i medierna. Därför passar det inte in i bilden eller retoriken när man talar om muslimska offer för terrorism. Det har helt enkelt inte samma nyhetsvärde.

Nu när vi har ett ansikte för ondskan som IS, eller terrorister som säger sig representera islam, blir det ännu svårare att beskriva muslimska offer. Och att se att ondskan kanske har fler ansikten verkar omöjligt. Särskilt om det är ansikten som är lika oss eller delar vår kultur, ideologi eller religion.

Nyheterna om IS brott och hur de tvingat kristna på flykt samt tvingat ”otrogna” att konvertera har ingen missat.

Men vad tänker du på när jag säger anti-muslimsk terrorism? Om muslimska offer för etnisk rensning? I Centralafrikanska Republiken har det länge pågått etnisk rensning av landets muslimer. Amnesty international har rapporterat om Anti-balaka, en kristen extremistmilis som tvingar muslimer att antigen konvertera till kristendomen eller dö.

I områden där Anti-balaka styr förbjuds muslimer att praktisera sin religion offentligt och böner är förbjudna. Nästan alla moskéer i centralafrikanska republiken är förstörda och försöken att reparera eller återuppbygga moskéer har stoppats.

Den anti-muslimska terrorn har redan kostat minst 6 000 liv i Centralafrikanska Republiken, och 30 000 muslimer har tvingats fly till FN-skyddade enklaver sedan konflikten startade för några år sen.

Men hade nyheten spridits och diskuterats mer seriöst om det passade fördomsbilden bättre? Om Anti-balaka var muslimer istället för kristna hade diskussionen i alla fall garanterat handlat mer om religion.

En annan aspekt är att det är svarta offer vi talar om. Och svarta afrikanska offer får aldrig uppmärksamhet. Den enda gången vi verkligen bryr oss är när Hollywood 10 år senare gör en film om det (med en vit amerikansk man som hjälte).

Sök på Politism.se