Stäng
blog-header
oktober 6, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Baker Karim. Foto: Pontus Lundahl / TT

Kan du nämna en afrosvensk romcom?

Den 9 oktober håller Svenska Filminstitutet ett heldagsseminarium i samband med manustävlingen Black is the new black. Målet är att lyfta fram filmer och konstnärskap som bryter med stereotyper om Afrika och vinnaren får utvecklingsstöd på 150 000 kronor. Iniatitivtagare är Baker Karim som jobbar som filmkonsulent för Svenska Filminstitutet.

Jag blev tipsad av en vän som ska gå till seminariet om att följa med, eftersom vi brukar ha många diskussioner om populärkultur, film, konst, politik och hur svarta påverkar eller påverkas av det.

Vi började diskutera svensk film och jag försökte komma på någon svensk svart karaktär som man kan relatera positivt till. Jag kunde inte komma på någon, inte en enda, jag tänkte efter, men nej; ingen karaktär som bryter med stereotypen om Afrika, om blatten, om att vara afrosvensk.

Är karaktärerna bra ”råkar” de alltid vara etniska svenskar.

I svensk film har jag alltid fått förhålla mig till den kriminelle, till den fattige, till flyktingen, till förorten. Jag har blivit så van vid det att jag inte ens kan föreställa mig en svensk romantisk komedi om ett afrosvenskt par.

Hur skulle den filmen vara? Var skulle den utspela sig? Vad för sorts komedi skulle det vara, typisk svensk humor? Varför har den inte gjorts än?

Jag kan inte se det framför mig för att det rör rum och scener vi har inte fått spela i tidigare. Vi har inte fått bestämma vilka scener och vilka karaktärer vi ska porträttera eller skapa. Trots att det varit inom kulturen man pratat allra mest om mångfald, där man klappat sig själva på axeln allra mest för att man varit så medveten, är det nästan där som det händer minst.

Därför är jag glad att man går från bara ord och diskussion till handling, och ger 150 000 kr i utvecklingsstöd till vinnaren. Jag välkomnar detta och tycker att det är på tiden att vi slutar prata mångfald utan faktiskt gör mångfald. Att vi i och med detta vågar ifrågasätta de otroligt segregerade plattformar som kulturen är i dag.

Vem vet, kanske går pengarna från ”Black is the new black”  till en svensk romantisk komedi om ett afrosvenskt par?

Sök på Politism.se