Stäng
blog-header
juli 3, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
U21 firar. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Kan Almedalen lära av U21?

Almedalsveckan ska vara en arena där ”vanliga människor” ska få träffa politiker, där nya politiska utspel görs och där partiledarna håller tal om sina framtidsvisioner.

Almedalen vill vara folkligt men i år fick de konkurrens.

Den största svenska politiska handlingen inträffade inte i Almedalen utan i Prag. Det svenska U-21 landslaget tog hem EM-vinsten men inte för Sverige – utan för det nya Sverige.

Fotbollsspelare från bland annat förorterna lyckades ena svenska folket i ny slags form av ”patriotism”. En känsla som inte baseras på ditt utseende utan tvärtom betonar att du som faktiskt bor i Sverige är en del oavsett bakgrund och hudfärg.

Skillnaden mellan det svenska U-21-landslaget och Almedalen är att Almedalen pratar enighet och mångfald i själva verket är ett uttryck för segregation och exkludering. Många icke-vita känner sig otrygga där och folk som inte råd att åka till Almedalen känner sig inte välkomna. Samtidigt har vi U-21-landslaget som GÖR mångfald utan att prata om det och utan tomma manifestationer.

Om det som U-21 visar upp är det nya Sverige kan jag för en gångs skull känna mig hemma här. Almedalen har mycket att lära sig från dem.

Sök på Politism.se