Stäng
blog-header
september 26, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Den traditionella bokmässan är mer ett kommersiellt jippo. Angereds bokmässa är något helt annat, skriver Nabila Abdul Fattah. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kampen om det fria ordet är en annan på Angereds bokmässa

Nu är det dags för Bokmässan. En fest där litteraturen och kampen om det fria ordet står först.

I samband med att förintelseförnekare bjudits in som mässdeltagare under tidigare år och alternativa bokmässor växt fram så har ni Bokmässan officiellt tagit avstånd från nazister. Sent, men bra.

När förra årets bokmässa fick Nordiska Motståndsrörelsen utanför sin dörr – vilket ledde till demonstrationer och protester – såg några Angeredsbor till att en fest för litteraturen och kampen om det fria ordet inte bara kan, eller ska, finnas på en plats. För att den kampen ser annorlunda ut beroende på var man är.

Bokmässan blev en plats som inte är säker för människor som ser ut som vi. Men också så har det rätt länge varit en plats som inte representerar människor som vi.

Berättelser från förorten, från författare från andra länder men bosatta i miljonprogrammen, från poeter som fått väggar att skaka runtom i Sveriges förorter har ingen naturlig plats på Bokmässan.

Men på Angereds Bokmässa var de huvudakten. Kvaliteten var minst lika hög som på vanliga Bokmässan. Vinklingen var bara annan. Publiken kände igen sig i människorna på scenen, i deras berättelser, i deras tankar om skrivande, i deras utmaningar. Hur författaren Zhiwar Rashid skriver på kurdiska när han skriver på svenska, kombinationen av tvåspråkigheten och att göra det till en styrka i stället för ett lemlästat språk.

Hur Yasmin Omar, en ung (16 år!) poet berättade om en gång när hon läste dikter på Göteborgs kulturkalas. ”Jag skulle läsa en dikt om rasism, att jag inte känner mig hemma i min egen stad. Jag kom 20 sekunder in i dikten och en kvinna ställde sig upp och skrek att det jag läser inte är poesi, och började spotta mot mig”.

Kampen om det fria ordet. Vem är poet? Vem får vara poet? Vad hade hänt med diskussionen om den konstnärliga friheten om Yasmin inte var en Yasmin?

Mässbesökare och deltagare var konstnärer och författare och poeter och bokförläggare som aldrig fått ett erkännande i Sverige men kunde fylla hela bord med sina böcker.

Jag tänkte på ironin. Att med Bokmässan var diskussionen om det fria ordet endast relaterad till nazister.

På Angereds Bokmässa handlar kampen om det fria ordet om att inkludera fler. Att erkänna poeter som poeter, att erkänna författare som författare.

Nabila Abdul Fattah.

Sök på Politism.se