Stäng
blog-header
februari 17, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Lights. Camera. Action. Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Kamerabärande poliser enda vägen framåt

Jag har skrivit tidigare Politism om användandet av kroppskameror på poliser. I USA har det börjat bli standard. Nästan 5 000 lokala polismyndigheter runt om i landet har börjat använda kroppskameror, totalt handlar det om 30 000 kroppskameror som används av poliserna.

I december 2014 hade president Barack Obama satsat 75 miljoner dollar för att utrusta poliserna med ännu fler kroppskameror. Och målet är att ha 50 000 kroppskameror i användning inom kort.

Här i Sverige har vi knappt diskuterat om svenska poliser ska bära kroppskameror, trots många fall där flera vittnesuppgifter säger att polisen agerat fel.

Ett fall som nu har fått uppmärksamhet igen på grund av en hemlig filmupptagning är polisens agerande under en demonstration i samband med Svenskarnas Partis torgmöte i Malmö den 23 augusti 2014. Demonstrationen fick uppmärksamhet eftersom ett tiotal personer skadades när en grupp polisryttare red in mot den stora folkmassan.

Utredningen lades ner, trots polisanmälningar från privatpersoner, men en internutredning har pågått och vid en presskonferens på måndagen berättade biträdande regionpolischef Jarl Holmström att en patrull ska ha beordrat polisryttare att rida rakt in i demonstranterna.

Polisen har också släppt en film där man hör polisen säga att man måste ”rida ner de svartklädda”, med syftning på motdemonstranterna. Polisens internutredning har inte verkat så intresserad av filmen men ska nu granska den och patrullens agerande igen.

I diskussioner om oberoende utredningar när poliser misstänks för har gjort fel – och debatter om mer öppenhet från polisen – är kroppskameror den perfekta lösningen. Annars måste vi hoppas på enskilda polisers goda vilja att få ut sanningen, en sanning som vi alla har, eller åtminstone borde ha, rätt till?

Utredningar läggs ner, utredningar granskas igen, internutredningar genomförs, ord står mot ord och motstridiga vittnesuppgifter. Allt detta skapar bara ytterligare misstanke mot polisen som aldrig tycks dömas när de agerar på fel sätt.

Hur hade det sett ut om vi hade ett oberoende vittne med? En kroppskamera som filmade allt som sägs och görs? Det hade kunnat betyda mycket. Om vi hade haft en filmupptagning kring dödskjutningen av 68-årige Lenine i Husby – som redovisade polisens agerande – hade vi kanske sluppit en del av upploppen i förorterna.

Den hemliga filmupptagningen från Malmö tvingar polisen att utreda noggrannare. Hur hade diskussionen om polisens agerande i Malmö sett ut om det även fanns kroppskameror på poliserna?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se