Stäng
blog-header
februari 4, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Husby. Foto: Yvonne Åsell/TT

Journalistiken måste vara mer än en megafon åt polisen

Aftonbladet publicerar i dag en artikel med rubriken ”Polisens hemliga rapport – här är Stockholms farligaste områden”.

Där hänvisar de till en ”hemlig rapport” från polisen, och skriver att en liknande rapport om farliga områden i hela Sverige kom 2014.

Den var den rapporten som fick SvD:s ledarskribent Per Gudmundson, och många andra, att prata om ”no-go-zoner”. Som att det var fullskaligt krig i Sverige.

Jag trodde, efter diskussionerna under den tiden, att vi faktiskt hade växt upp lite. Att fler ställde sig frågan om man verkligen kan utmåla platser i Sverige som så farliga att boende där räknas som antingen kriminella eller gisslan, inget däremellan.

Men nej.

Det ser fortfarande exakt likadant ut.

Och ärligt talat, jag förväntar mig inte fler nyanser av polisen. Men jag är besviken på journalister som verkar tro att svensk polis har druckit något magiskt objektivitetsserum. Att det de sprider är en sann helhetsbild.

Jag säger inte att det inte existerar problem i våra socioekonomiskt utsatta områden i Sverige. Tvärtom. Men det är extremt farligt att medier felaktigt utmålar hela bostadsområden så förenklat. Inga andra områden hade tillåtit sig en så extremt onyanserad och bristfällig beskrivning. Varför är det alltid okej att inte göra sitt jobb ordentligt när det kommer till utsatta områden?

Varför är det alltid polisen som får tolka våra områden?

Ingenstans i rapporteringen får jag läsa ett ord om det som Irene Molina, professor i kulturgeografi, kallar ”militariseringen av förorten”. Att polisen använt vissa förorter som försökskaniner för nya metoder.

Ingenstans kan jag läsa om hur polisens agerande kanske är en alternativ förklaring till varför man inte söker kontakt med polisen i de områden som beskrivs.

Vad jag i stället läser är en okunnig journalistik som sprider fördomar om områden som redan tyngs ner av tusen andra fördomar som vilar på deras axlar.

Jag hade förväntat mig att journalister skulle göra sitt jobb och förmedla en bild närmare sanningen. De måste kunna vara mer än en megafon åt svensk polis.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se