Stäng
blog-header
juli 13, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Janne Josefsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Josefsson måste släppa Botkyrka-fantasierna

Janne Josefssons sommarprat i P1 fick stor uppmärksamhet.

Särskilt när han i sitt sommarprat anklagade Botkyrkas bibliotek för att bränna äldre barnböcker av ideologiska skäl och på grund av att böckerna uppfattats som rasistiska. Ni kan tänka er ramaskriet när en av Sveriges största grävande journalister kommer ut med ett sånt avslöjande.

Botkyrkas Bibliotek svarade rätt snabbt på anklagelserna med att det är sant att man gallrar ut gamla böcker. Det gör i princip alla bibliotek i hela Sverige och världen. Böcker blir trasiga, nya upplagor kommer, gamla böcker som inte blir utlånade på ett bra tag får lämna plats åt nyare böcker på hyllorna. De vet dock inte varifrån anklagelserna om att bränna böcker kommer ifrån.

Mycket har redan sagts om det här. Själv kan jag inte släppa tanken på att det här inte skulle få lika mycket uppmärksamhet om det rörde sig om något annat bibliotek än just ett bibliotek i Botkyrka.

Hade Janne Josefsson kommit undan med såna halva sanningar om något annat bibliotek? Eller kommer han undan just för att Botkyrka är en kommun där arbetarklass och många minoritetsgrupper bor? För i dag kan man hitta på i princip vad som helst om platser som Botkyrka.

Vad gäller Janne Josefsson verkar han också vara besatt av en Botkyrka-bild han fick under Fittja Paradiso-tiden. Om ni kommer ihåg det misslyckade programmet som redan på 1990-talet bidrog till att förvärra den mediala stigmatiseringen av Botkyrka och andra förorter.

Det börjar bli dags att släppa Botkyrka-fixeringen nu, Janne.

Om Josefsson verkligen vill engagera sig i någonting som gäller biblioteken kan han i stället diskutera att Stockholms stadsbibliotek har plockat bort vänstertidningar (”gallrat”? ”bränt”?) och ersatt med högerextrema tidningar. Något som till skillnad från bokbålen i Botkyrka faktiskt är sant.

Sök på Politism.se