Stäng
blog-header
september 15, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Jens Nordström

Jobba dubbelt så hårt

I går satt jag och kollade på SVT:s valvaka och bevittnade SD:s framgångar. De är det tredje största partiet i Sverige nu. Valvakan fick mig att tänka på det klassiska talesättet vi fått höra så många gånger: ”En invandrare måste jobba dubbelt så hårt.”

Jag har fått höra detta ordspråk sedan jag var ett litet barn och det fastnade hos mig när jag var tolv år gammal och hamnade hos läraren efter ett pojkstreck med några andra ”etniskt svenska” pojkar.

På utvecklingssamtalet med morsan och min lärare drog de upp pojkstrecket och varnade min mor: Som invandrare, som annorlunda, kommer man alltid dömas hårdare. Det gäller därför att ”jobba dubbelt så hårt”, och min morsa hade förståelse för det. Det gäller att sticka ut, det gäller att som person vara extraordinär för att du ens ska accepteras.

Mitt första riktiga jobb, första fastanställningen på heltid, var som fritidsledare. Och jag tror det som övervägde till min fördel så att jag fick jobbet var att jag ansågs sticka ut, vara extraordinär:

Jag hade kulturellt kapital, pluggat statsvetenskap och var rappare. Det ledde till att jag fick ett vanligt jobb. Jag fick inte jobb utifrån min kompetens utan för att jag var ”bra för att vara blatte”. Mina etniskt svenska kollegor var inte extraordinära som jag var. De var inte rapstjärnor som hade släppt gratis mixtapes, varit på Sverigeturné, blivit P3–guld-nominerade. De var vanliga Svenssons som hade intresse för att jobba med ungdomar och det räckte.

Tillbaka till valvakan. SD är det tredje största partiet nu och det enda jag tänker på är hur mycket mer måste jag jobba? Jag har redan jobbat dubbelt så hårt i många år och jag börjar bli trött.

Det är nog det som är värst med ordspråket att man ”som invandrare måste jobba dubbelt så hårt”. Ingen skulle förneka det. Vi som samhälle har accepterat att det ska vara så.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se