Stäng
blog-header
juli 14, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
En bomb detonerar i Aden i Jemen. Foto: AP/TT

Jemen – Blod på våra händer

Det senaste veckan har Sverige, och företaget Saab, fått kritik för vapenexporten till Förenade Arabemiraten. Sverige har godkänt vapenexport till diktaturen för ungefär 11 miljarder kronor.

Enligt Human Rights Watch har landet gjort sig skyldigt till krigsbrott i Jemen, där vapnen används, och affären genomförs trots att Sverige inte får sälja vapen till länder som ligger i konflikt.

Förenade Arabemiraten har bland annat, enligt Human Rights Watch, bombat fabriker, lagerbyggnader, kraftverksanläggningar och en bondgård – där 130 civila dödades.

Kriget i Jemen pågår för fullt och kräver många liv, men kallas för ”The Silent War” på  grund av att det är så lite rapportering om kriget i medierna. Ointresset i massmedierna är väldigt konstigt eftersom många västerländska länder är indirekt inblandade i konflikten genom vapenexporten.

Vi måste fundera över vad konsekvenserna blir på lång sikt när vi bidrar till krig och förödelse i ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern?

Den tillgjorda bilden av Sverige som ett idylliskt och fredsälskande land suddas ut allt mer för varje år som går. Vi har också blod på våra händer.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se