Stäng
blog-header
mars 14, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Flyktingar i Grekland tar emot kläder som frivilliga skänkt, lördagen 12 mars. Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT

Jag vet redan för mycket om mellanlägen

Sveriges nya regler kring anhöriginvandring är strängast i hela EU.

Bara 10 procent av de syrier som fick uppehållstillstånd under förra året är klassade på ett sånt sätt att de kan få ta hit sina familjer på laglig väg.

Det betyder att 90 procent av de syrier som flytt till Sverige, från krig och terrorism, inte kommer få rättigheten att återförenas med sina närmaste anhöriga.

Vårt Europa bygger inte bara murar längs gränsen, vi bygger även personliga murar som de som kommit hit inte kan ta sig över.

Att sätta människor i något slags transitläge är inte bara orättvist mot dessa flyktingar. Det är också orättvist mot det samhälle de kommer in i.

Vill vi på riktigt se till så att flyktingarna integreras måste vi se till att dessa människor har lugn och trygghet i sina kroppar. Sverige måste göras till deras nya hem, inte till ett mellanläge.

Jag vet alldeles för mycket om mellanlägen.

Jag vet för mycket om föräldrar som har svårt att släppa taget om hemlandet, just för att familjen inte är komplett.

Jag vet för mycket om att aldrig kunna slappna av och slå sig till ro, att inte kunna planera en framtid för att man helt enkelt känner sig halv. Att vi som kommer ifrån andra länder per automatik känner detta är en självklarhet.

Men tänk dig då hur det känns när delar av din familj fortfarande försöker överleva helvetet på jorden. Så om vi inte ska göra rätt för dessa amputerade familjers skull. Gör då rätt för Sveriges skull.

Sök på Politism.se