Stäng
blog-header
juni 3, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Tore Meek / NTB scanpix / SCANPIX /

Jag ser min mamma i Försäkringskassans siffror

I går kom Försäkringskassan med sin rapport om att det är de som jobbar i välfärdsyrken som är mest sjukskrivna, på grund av bland annat stress och brist på förebyggande företagshälsovård.

Jag tänkte på min mamma, för att i de här siffrorna finns hon.

Hon har jobbat inom vården ändå sedan vi kom till Sverige och hon har många erfarenheter (båda goda och dåliga) inom välfärdsyrken. Hon är en av de vars kroppar har slitits ur på grund av pressen i hennes yrke. Hennes första jobb var inom äldrevården. Där fick hon uppleva rasism ifrån patienter, anhöriga och även kollegor samtidigt som hon förväntades prestera. En arbetskollega till morsan, som var läkare, tog med sin lilla dotter till jobbet för att dottern skulle få träffa ”en neger” (min mamma) för allra första gången. Inte nog med det, hon trakasserades alltid av skinheadsgäng på väg hem från jobbet.

Det här jobbet var inte unikt. De senaste 20 åren hon har jobbat inom vården har gjort henne hårdhudad. Jag har själv arbetat med morsan inom vården. Vi jobbade tillsammans i ett gruppboende för unga dementa. Jag klarade bara av ett år inom yrket. Jag var inte lika hårdhudad som morsan.

Under det året jag jobbade på gruppboendet dog sju patienter. Ingen pratade om dödsfallen, utan man förväntades jobba på som vanligt trots man byggde upp relationer till patienterna. Vissa patienter kunde skrika ut rasistiska glåpord så fort vi kom in i rummet och varje dag fick man förklara att man var där för att ta hand om dem. Jag regerade – men min mamma hanterade.

Jag tror problemet är att min mamma och andra kvinnor i hennes situation har varit hårdhudade alldeles för länge. Förr eller senare spricker den hårda huden. Resultatet är precis det Försäkringskassan visar upp i sin rapport.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se