Stäng
blog-header
mars 10, 2016
Mohammed Ryback, bloggare

”Jag minns hur vi försökte få folk att lyssna på oss”

Wow, min bram, att vi får fortfarande hålla på med det här!

Det var det jag sa till min musikpartner Rawa Ali efter vårt möte med skivbolagen om Mohammed Alis kommande album ”Tills Nästa Gång”.

Det blir nu 14 år som vi gjort musik tillsammans. Vi släppte vår första demo år 2002 och nu 14 år senare efter demos, mixtapes, EP:s och albums har vi fått releasedatum för vårt tredje album.

När jag kollar tillbaka på den tiden då vi sålde demos ute på stan, utanför klubbar och i klädbutiker så har jävligt mycket ändrats.

Jag minns känslan att vara utanför svensk hiphop, att inte passa in med hiphoparna från Södermalm, som alltid hade dyrare hiphopklädesmärken och de fräschaste skorna. Vi hade billiga kopior, märken från hiphopbutiken Speedway.

Och en annan grej jag var helt besatt av var att skaffa en DJ med turntables. Ingen i vår ort hade råd, men vi märkte att de coola söderhiphopcrewen hade DJ med turntables. Jag minns hur jag skämdes över att vi hade bara råd med minidiskspelare.  Det var återigen en påminnelse om att man bara var en billig kopia.

Jag minns hur vi försökte få folk att lyssna på oss.

Jag minns när vi försökte sälja våra demos utanför någon liten hiphopklubb på Söder och jag minns hur folk avfärdade vår demo för att det var ortenrap. För 14 år sen såg man ner på svensk hiphop från orten, man såg den som bakåtsträvande, man såg oss som wannabes som pratade om sociala problem.

Tror ni att ni lever i USA:s ghetton? var en vanlig kommentar.

Därför är jag väldigt stolt att nu se att så mycket av den svenska hiphopen kommer från våra orter runt om i Sverige. Det som ansågs vara bakåtsträvande och inte ”svensk” hiphop är det som dominerar nu.

Jag är glad att få vara med i dessa tider och att få släppa ett album till. Det känns som en payback för den tiden då man stod utanför och väntade på att bli insläppt.

Nytt album i april!

Sök på Politism.se