Stäng
blog-header
januari 21, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Alltid lika "piggt" med skämt om hudfärg, kroppsbehåring och "konstiga" "osvenska" namn? Foto: Jessica Gow / TT

Jag måste vila från er

Jag har bara läst om Guldbaggegalan via sociala medier, där jag på Twitter fick veta att Farnaz Arbabi (scenkonstregissör och konstnärlig ledare på Unga Klara), lämnade galan i protest efter att programledaren Sissela Kyle dragit några skämt om folks hudfärg och ursprung. Min första reaktion var ”suck”, för jag jag är trött.

Trött på att gång på gång bli påmind om rum som du inte tillhör. Platser där du inte är normen – och inte nog med det, du ska påminnas om det från scenen. Trött på att gång på gång behöva reagera och hamna i diskussioner om vad som ”får” sägas och av vem. När ens kritik inte får gehör känns det som att bara gnäller och det gör mig allt mer trött.

Jag är trött på att medierna alltid tar fram en syndabock som ska ta smällen, som förflyttar fokus från de strukturella problem medierna lider av. För där, som i resten av den svenska samhället, är rasismen individualiserad. Rasismen är en nazist, en skinhead, eller en offentlig person som man kan peka på. När man börjar peka på strukturen som skapar rasism, den slutna där åsikter och värderingar aldrig ifrågasätts, blir det tyst.

Det finns en demokratibrist i representationen inte bara i nöjesbranschen utan i våra tv-kanaler och radiostationer, på våra tidningsredaktioner och i den svenska filmindustrin. Mest av allt är jag trött på att ingen vill se sambanden, att det hör ihop.

Nu måste jag ta en tupplur.

Sök på Politism.se