Stäng
blog-header
mars 20, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Peter Springare. Foto: Claudio Bresciani / TT

Jag har mött Peter Springares synsätt hela mitt liv

Diskussionen om polisen Peter Springare och den fanbase han har lyckats bygga upp har pågått en stund nu. Facebookgrupper fylls av människor som är lättade över att han vågar ”säga som det är”. Att han ”vågar” berätta om att kriminalitet är kopplad till invandring och att journalister är såna som borde förintas.

Att en polis tycker illa om en viss grupp eller en särskild yrkesgrupp i samhället är inget chockerande. Jag har stött på flera dolda Peter Springare i mitt liv, eftersom jag tillhör den grupp som kopplas till kriminalitet.

Jag stötte på dem när jag var barn, jag träffade dem i min ungdom och jag möter dem som vuxen i mitt arbete med ungdomar. Berättelser om polistrakasserier och rasprofilering är en del av vår vardag i förorterna. Det enda som skiljer sig här är att dessa berättelser ibland blir offentliga.

Jag och många med samma erfarenhet blir mer förvånad över att folk chockeras när de hör sånt här. Really? Det är ju precis sånt här vissa grupper i samhället möter i vår vardag.

Så i stället för att se det som en isolerad händelse där enskilda poliser pekas ut som ”rötägg” måste det finnas ett riktigt samtal om kulturen inom delar av den svenska poliskåren. När Springare ”säger som det är” är han inte unik utan bara en av många poliser med samma bild.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se