Stäng
blog-header
januari 29, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Stockholms Moské

Islamofobin är inte slumpmässig

På onsdagskvällen sändes Uppdrag Gransknings reportage om muslimhatet i Sverige. Vad de visade direkt är att det här inte är någon ny företeelse. Tio år av attacker mot moskéer, som oftast bara blir notiser. Ingen har valt att undersöka sambandet mellan attackerna förrän nu.

Det första journalisten säger i Uppdrag Granskning är att medierna är vana vid moskéattacker. Men det som inte nämns är att också vi muslimer har blivit vana. Vi bara rycker på axlarna när vi läser om det, jag själv inkluderad.

I stället för att intervjua Ingrid Carlqvist från rasistiska Dispatch Internationell hade jag hellre sett att programmet satte fler av våra folkvalda på plats och ifrågasatte varför politikerna inte gjort mer på tio år?

Det är inte bara Sverigedemokraterna som bidragit till islamofobin, tystnaden från andra politiker är lika farlig. Enligt Uppdrag Granskning har hatbrottsanmälningarna från muslimer stigit med 69 procent på bara fyra år.

För mig visar det att islamofobin är normaliserad. Det här sker överallt i Sverige och i så många olika områden att till och med polisen själva erkänner att det inte är en enskild grupp utan sker slumpmässigt överallt. Det kan hända när som helst.

Men frågan är hur mycket slump vi måste vi innan vi erkänner att det döljer sig en struktur bakom islamofobin?

Sök på Politism.se