Stäng
blog-header
januari 29, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Ingvar Kamprad blev 91 år gammal. Foto: TOMAS ONEBORG / TT

Ingvar Kamprad förknippas med både stolthet – och skam

Ingvar Kamprad har dött, 91 år gammal, och svensk media fylls med berättelser om hur Kamprad satte Sverige på karten med företaget Ikea. Ett företag som är känt hela världen över och som stolt förknippas med Sverige.

Det är inte konstigt att många svenskar känner stolthet över Ikeas framgångar – men när man känner stolthet är det svårt att se det negativa med ett företag som pushat Sverige och svenskt entreprönskap i världen – men som samtidigt har en problematisk bakgrund.

Det man inte talar mycket de här dagarna, men som alla vet, är att Ingvar Kamprad i sina unga år var en nazist, enligt dåtidens Säpo en aktiv nazist som värvade medlemmar till den nazistiska rörelsen – och som långt efter andra världskriget hade kontakt med ledande företrädare för svensk nazism och fascism. Ingvar Kamprad flyttade även sitt företag från Sverige för att till varje pris slippa skatt, även det här har granskats mycket.

Men det som inte har diskuteras lika mycket är hur Ingvar Kamprad genom sitt bolag Ikano bostad bidragit till gentrifieringen i Sverige.

Kamprads företag Ikano bostad köpte upp stora delar av förorten Hagsätra. Hela allmännyttan såldes till Ikano. Lägenheterna skulle blåsas ut och inredningen skulle ersättas med Ikea-varor. Hyran chockhöjdes sedan med 3 000 kronor per månad. Många boende protesterade och ifrågasatte att ett privat bolag ska ha något som liknar monopol på en hel stadsdel. Ikano äger Hagsätra centrum och har motarbetat protesterna genom att skicka polis på de som protesterar. Deras information som de har satt upp i centrum har rivits ner.

I minidokumentären ”Välkommen till IKANO” får man följa med boende i Hagsätra som motarbetar gentrifieringen i deras område. Ett resultat av motståndet är att tolv personer åtalats och just nu samlas det in pengar för att kunna hjälpa Hagsätraborna med böter.

Många kommer minnas Ingvar Kamprad som en företagare som lyckades sätta Sverige på kartan – men vi får inte glömma att andra kommer att minnas Ingvar Kamprad som företagaren som gjorde så att de fick lämna sina hem.

Sök på Politism.se