Stäng
blog-header
augusti 18, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) . Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Ingen fotboja i världen kan lösa sociala problem

Jag kan förstå att den allmänna uppfattningen om regeringens “hårda ton” eller “krafttag” gällande den senaste tidens bilbränder kan ses som handlingskraftig. Med krav på fler poliser, att inrätta särskilda jourdomstolar, skärpta straff, mer kameraövervakning, ungdomsövervakning med hjälp av fotboja. Jag förstår att det kan se ut som att man nu har satt ner foten, att nu har regeringen faktiskt tagit det på allvar.

Kan man tro.

Min uppfattning är en annan. Min tolkning är att regeringen faktiskt inte gör någonting.

Vår regering är inte dum, de vet exakt vad som är de bakomliggande faktorerna till bilbränderna. De vet att sociala problem aldrig kan lösas med polisiära åtgärder. De vet också att bränderna inte är annat än ett symptom på ojämlikheten i vårt samhälle.

Ändå väljer man att lägga upp en fasad av “handlingar”. För vad? För att stilla en våldskåt publik? För att visa borgarna att vi också minsann kan ta i med hårdhandskarna?
Inte är det för att få till en faktisk förändring i alla fall.

Hade regeringen velat bli av med bilbränderna på riktigt så är lösningen faktiskt så oglamourös som att ta tag i boendesegregationen, arbetslösheten, stigmatiseringen av förorten och förbättra skolan. Att arbeta med sjukdomen som skapar förutsättningarna för att bilar brinner.

För hur mycket man vill det så finns det ingen fotboja i världen som kan lösa sociala problem.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se