Stäng
blog-header
maj 3, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Emil Langvad/TT

ID-kontroller handlar inte bara om pendlare

På tisdagen kom nyheten att regeringen avskaffar ID-kontrollerna mellan Sverige och Danmark. Den som följt medierapporteringen får se att folk mest är glada för pendlarnas skull. Och den senaste tiden är det just pendlare som har varit de starkaste kritikerna mot ID-kontrollerna. Arga över att de fick vänta en halvtimme längre än vanligt, arga för att det blev omständigt att ta sig till jobbet.

Regeringen fick det att låta som att det handlat om en tillfällig ombyggnation. Frågan reduceras nu ner till att handla om obekvämlighet. Det är som att alla som diskuterar det här har glömt att det egentligen handlade om att sätta stopp för människor som flytt för sina liv.

Sanningen är att ID-kontrollerna inte behövs längre eftersom regeringen gjorde hårda åtstramningar av flyktingpolitiken och att Sverige förändrats till det sämre så att det inte längre är en asylsökandes drömland. Det pratar vi mindre om när vi bara fokuserar på att pendlarna åtminstone kan sova en halvtimme längre på morgonen.

Sök på Politism.se