Stäng
blog-header
augusti 27, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Skaka hand? Foto: Andrew Harnik/AP/TT

I Sverige hälsar vi helst inte alls

Lite då och då kommer nyheter om människor som av olika anledningar inte vill skaka hand med det motsatta könet och något negativt det har lett till. I Sverige har det varit fall där någon nekats jobb. I Schweiz gick det så långt att ett par inte fick medborgarskap just på grund av handskakningsvägran.

Men vi håller oss för enkelhetens skull till Sverige.

Farah, som på en arbetsintervju hälsade med handen på bröstet nekades jobb – och fick rätt i Arbetsdomstolen som konstaterade att hon diskriminerades. Efter att detta (och liknande fall) uppmärksammats kommer alltid samma diskussion.

Politiker och proffstyckare som minsann tycker att ”i Sverige skakar vi hand”. Som tycker att Arbetsdomstolen och Diskrimineringsombudsmannen springer islamisters ärenden. Som tycker att om man inte anpassar sig efter Sveriges normer så kan man lika gärna flytta till ett annat land. (Ironiskt nog vill de ofta att de ska flytta till länder där kvinnor inte själva får bestämma över sina kroppar men ändå.)

Man hyllar Danmark där högerpartierna lagt fram krav på att man måste skaka hand om man ska bli dansk medborgare och säger att vi i Sverige också borde lagstifta om att alla invandrare, men särskilt muslimska invandrare, måste skaka hand. För ”så gör man i Sverige”.

Och jag tänker, efter att jag har bott här i nästan 30 år:

Det är ju inte alls svenskt att skaka hand. Det är knappt svenskt att hälsa överhuvudtaget.

Om det ska lagstiftas om svenska normer som vi muslimer måste efterfölja så är det väl mer ”svenskt” att lagstifta om att man inte hälsar på grannen i hissen. Att man inte pratar med främlingar. Det är mer ”svenskt” att hålla allt och alla på armlängds avstånd och värna om sitt personliga space mer än något annat. Det är i så fall mer svenskt att föra alla diskussioner med grannar, arbetskollegor och andra i ens omgivning genom anonyma arga lappar.

De påhittade svenska normer som vissa nu vill lagstifta om finns inte. De finns bara i vissa människors huvuden och blir aldrig viktiga annat än när vissa muslimer väljer att hälsa på ett annat sätt.

Sök på Politism.se