Stäng
blog-header
mars 5, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Frej Larssons låtar har blivit bottagna på Spotify. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

I Sverige är konsten fri – men inte för alla

I Sverige är vi måna om yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Det har vi sett med debatterna och diskussioner kring både Lars Vilks målningar och i fallet med Charlie Hebdo.

Konsten ska vara fri. Den ska vara provocerande, och varken poliser eller politiker ska censurera konst.

Men ändå sker det, nu senast med en svensk artist.

Rapparen Frej Larsson fick sin låt ” Då skall hon skjutas” borttagen från Spotify. Låten är ett svar på det narkotikatillslag som polisen gjorde i samband med Frej Larsson och ODZs spelning på Kägelbanan.

Egentligen är det Två låtar från Frej Larsson har tagits bort från Spotify och det verkar som att Spotify har tagit bort låtarna efter att polisen har begärt det.

Det är inte första gången svenska rappares yttrandefrihet har begränsats. För några år sen blev det en stor debatt när Redline-artisterna Labyrint fick spelningar inställda på begäran av polisen. Det skapade stora diskussioner om yttrandefrihet, att polisen inte ska läsa igenom musiktexter och påverka arrangörer om vilka de får och inte får boka.

Och på tal om konstnärlig frihet så har en kommande utställning med titeln ”bland våra hjältar finns inga vita män” på Mångkulturellt Centrum skapat upprördhet. Eventet har blivit anmält och borttaget från Facebook, samtidigt har politiker ifrågasatt om det verkligen sånt här våra skattepengar borde gå till.

Och vad säger det om vårt samhälle när makthavare både granskar och kritiserar musik och konst? Hur hänger det ihop med den fria demokratin som vi värnar så mycket? Som sagt – i Sverige är vi väldigt måna om yttrandefrihet och konstnärlig frihet, men den uppbackning som vi vanligtvis ser när konst och kultur blir kritiserad och hotat lyser med sin frånvaro i de här fallen.

Men oavsett vilka som ligger bakom verken ska varken poliser, politiker eller någon makthavare ska få bestämma vad som är ”godkänd” konst och inte. För då försvinner hela idén med den fria konsten.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se