Stäng
blog-header
december 12, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Marcus Ericsson/TT

I dag är jag tacksam för asylhandläggarna som räddar liv

I fredags avslöjade SvD Ledare statistik från Migrationsverket som visar att antalet beviljade uppehållstillstånd ökade kraftigt i några månader, precis innan de nya strängare reglerna för asyl trädde i kraft den 20 juli. Från maj till juni steg antalet beviljade uppehållstillstånd från 50 procent till 62, och i juli var siffran 71 procent.

Den 20 juli blev asylreglerna mycket hårdare, chansen att få återförenas med anhöriga försvårades och tillfälliga uppehållstillstånd skulle bli norm.

Det är sällan jag hyllar tjänstemän som oftast bara blint följer byråkratin men i dag vill jag verkligen hylla de handläggare som valde att använda lagen för att rädda liv. SvD Ledare vill gärna kalla det för asylaktivism och sätta någon sorts ”vänsterstämpel” på det, men jag tror att det bara handlar om medmänsklighet.

Dagen innan de nya reglerna skulle införas hann man med 995 ärenden och andelen beviljade uppehållstillstånd var uppe på hela 87 procent. Det är lätt att som läsare hålla ett känslomässigt avstånd när man läser om antalet ärenden som beviljats men bakom orden och siffrorna finns det liv som har fått en ny framtidstro.

Bakom orden ärenden, statistik och siffror finns det ett barn, en mamma, en pappa, en familj som börja leva i trygghet.

Som vet att de inte behöver återvända till kriget. Och för det är jag tacksam.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se