Stäng
blog-header
januari 15, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Demonstrationer mot muslimer i Dresden. Foto: Jens Meyer/AP/TT

Hur ser framtiden ut?

En 20-årig muslimsk man har mördats utanför sitt hem i tyska staden Dresden. Staden Dresden, som nu har blivit känd för sina antimuslimska demonstrationer som anordnas av rasistiska Pegida.

Den unge muslimske mannen som sökt asyl i Tyskland har identifierats. Han heter Khaled Idris Bahray och kommer från Eritrea. Hans fem rumskamrater, alla unga eritreaner, sa att Khaled bara skulle ut och handla och komma tillbaka snart. Följande dag hittades hans kropp alltså utanför bostaden i miljonprogramsområdet i Leubnitz-Nueostra-distrikten.

Trots att hans kropp var täckt av blod och skador sa polisen till en början att det inte fanns några misstänkta omständigheter kring hans död, och inga indikationer på ”foul play”.

Kritik via sociala medier och grävande journalistik från en lokal reporter på tidningen MOPO24, samt kritik från det 35 000 personer starka eritreanska kollektivet i Tyskland, har gjort att en mordutredning nu har inletts.

I sociala medier förekommer uppgifter om ett samband mellan Khaled Bahrays död och den stora antimuslimska rörelsen Pegida. Bland demonstranterna, som slog rekord och var 25 000 i måndags, finns en kärna av nynazister och våldsamma fotbollshuliganer kända av polisen sedan tidigare.

Medlemmar av det eritreanska kollektivet i Tyskland berättar för Guardian att Khaled Bahrays vänner som varit i Tyskland i några månader har varit rädda att lämna sitt hem just på måndagskvällar, eftersom de har hotats av människor som tros ha varit en del av demonstrationerna.

I går anordnandes en ljusvaka för Bahray i Dresden.

Med flera attacker mot muslimer i Frankrike (upp till 50 attacker den senaste veckan), nya lagar mot muslimer i Österrike och allt populärare antimuslimska demonstrationer i Tyskland, blir man rädd för hur framtiden ser ut för Europas muslimer.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se