Stäng
blog-header
september 3, 2015
Mohammed Ryback, bloggare

Hur ser din dröm-hiphop-regering ut?

I helgen höll MTV sin årliga gala Video Music Awards, VMA:s, som Politism skrivit om här och här.

Snacket efteråt handlade inte om ifall rätt artist vann, mest uppmärksamhet fick utspelen från Nicki Minaj och Kanye West.

När han tog emot ett ”Video vanguard award” från MTV berättade Kanye West att han ska ställa upp som kandidat i presidentvalet år 2020. Uttalande fick den respons som Kanyes uttalanden alltid får. I sociala medier mottogs hans presidentkandidatur med glädje. Men det fanns självklart en del skeptiker också.

Det återstår att se vad Kanye kommer att göra de närmaste fyra åren för att få politisk legitimitet. Men ni som följer Kanye vet att när Kanye bestämmer sig för att ge sig in på något, går han all in.

Men Kanye West är långtifrån ensam rappare sugen på att testa politikerspelet.

Det är ungefär fem år sedan som rapparen Wyclef Jean berättade i en NY Times-intervju att han tänkte ställa upp i presidentvalet i Haiti. Wyclef, som var med medlem i legendariska hiphopgruppen Fugees, är ursprungligen från Haiti. Beskedet att han tänkte ge sig in i politiken möttes som jag kommer ihåg det mest med kritik och det dröjde inte länge innan Wyclef Jean gick ut och ändrade sig och sa att han inte skulle ställa upp.

Tidigare i år gick rapparen Waka Flocka Flame ut med att han skulle ställa upp i årets presidentval i USA. I ett youtubeklipp berättar Waka vilka valfrågor som han tycker är viktigast: Bland annat legalisering av marijuana, hundförbud i restauranger och höjda minimumlöner.

Waka, Wyclef och Kanye får även sällskap av rapparen 2 Chainz. Han har inte lika stora ambitioner som sina rapkollegor men han har sagt att har planerar att ställa upp i borgmästarvalet i sin hemstad i Georgia.

Vi ska inte heller glömma att nämna rapparen Killer Mike, bland annat med i hiphopduon Run The Jewels. Killer Mike, som egentligen heter Michael Render, berättade att han ville ställa upp som politisk kandidat för sitt lokala distrikt i sin hemdelstat Georgia.

Till skillnad från sina kollegor har Killer Mike redan en viss politisk trovärdighet. Han har länge använt sin plattform för att diskutera rasfrågor, polisbrutalitet och kriminalitet. Han har också flera gånger medverkat i CNN och FOX för att diskutera polisvåld.  Poängen med att ställa upp i sitt lokala distrikt var för att sätta ljuset på just lokal politik och hur den borde prioriteras mer.

För mig känns det ändå skönt som svensk rappare veta att man kan påbörja en ny karriär som politiker när det börja skita sig med musiken.

Därför vill jag avsluta med att fråga er läsare hur er drömregering med svenska rappare skulle se ut?

Sök på Politism.se