Stäng
blog-header
mars 9, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: LEIF R JANSSON / TT

Hon jobbar natt och helg – ändå hittar hon tid för familjen

Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket är kvinnors arbetsmiljö överlag sämre än männens. Ökade sjukskrivningar för stress drabbar främst de som jobbar i kvinnodominerande yrken, till exempel undersköterskor.

Orsaken till stress är, enligt Kommunals ordförande Tobias Baudin, brist på resurser inom vården, en resursbrist som undersköterskor och vårdbiträden märker av mest. De får ta smällen. Siffror från Afa-försäkring visar att nästan 9 undersköterskor per tusen anställda blivit sjuka av stress och utmattning under 2015. År 2010 var siffran 2.4.

När jag läser det här tänker jag på min mor som är undersköterska och jag undrar om hon känner stress.

Hon jobbar natt, hon jobbar helgdagar och ändå hittar hon tid för familjen. Jag undrar hur hon klarar av allt. Och trots att hon har ett yrke som kräver utbildning är hennes yrke inte värderat högt i samhället.

Även om hon inte klagar så märker jag att hon är trött. Hon har arbetsskador och berättar också om personalbristen och ett tufft arbetsschema.

När jag skulle skriva den här texten och ville fråga vad hon tycker om Arbetsmiljöverkets rapport bad mig ringa senare, eftersom hon hade jobbat natt och var trött. Det räckte som svar.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se