Stäng
blog-header
februari 23, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
David Brutsche, som identifierar sig som "sovereign citizen", i domstol 2013 sedan han gripits tillsammans med en rad medbrottslingar för att ha planerat terrorbrott. Under fyra månader samlade en undercover-poliser bevis mot Brutsche. Foto: Las Vegas Sun/AP/TT

Högerextremistiskt våld största hotet i USA

En ny rapport från Department of Homeland Security (DHS), som nyhetskanalen CNN har fått ta del av, fokuserar på det för USA inhemska terrorhotet från högerextrema grupper.

Man räknar till 24 våldsamma attacker genomförda av högerextremister över hela USA sedan 2010. I rapporten talar man om ”sovereign citizens”, en typ av inrikes extremister som anser att de står över lagarna, och menar att deras individuella rättigheter kränks dagligen via saker som trafikkontroller eller domstolsbeslut.

Det här är ett slags bokstavstroende medborgare som ser den amerikanska konstitutionen som en religiös text som aldrig någonsin kan ändras eller uppdateras. Alla lagar som på något sätt inskränker eller försöker överskrida konstitutionen bekämpas av de här grupperna, även med våld.

Bland annat i Louisiana 2012 där en far och son stoppades av polisen på grund av en trafikförseelse. Det hela slutade med en eldstrid där två poliser dog. Pappan och sonen var just så kallade ”sovereign citizens” och ansåg att polisen inte hade någon rätt att ingripa mot dem.

I Los Angeles 2013 sköt en annan man tre personer, varav en dödades. Offren arbetade med säkerhet på Los Angeles internationella flygplats. Och i Las Vegas dödades förra året två poliser och ett vittne inne i en Walmart-butik. Även dessa fall kopplas till inrikes högerextremism.

Enligt vissa beräkningar kan det finnas så många som 300 000 personer som på något sätt är inblandade i eller delar åsikter med dem som kan klassas som “sovereign citizen”-extremister. Själva kärnan tros bestå av runt 100 000 personer. På grund av en pressad social situation och utbredd fattigdom i USA har dessa extremistiska medborgargrupper också lockat stöd på flera håll.

Det huvudsakliga målet för deras våld är poliser, eftersom det är de som ska se till att lagar – som högerextremisterna underkänner – efterlevs.

Den senaste veckan har man i Vita huset anordnat en konferens om hur man kan hjälpa imamer och muslimska samhällsgrupper att motverka att individer lockas till IS. Men man hade inget fokus på inhemska terrorhot från sovereign citizens och milisgrupper, trots att de genomfört flera attacker under de senaste åren.

Vid det amerikanska Justitiedepartementet, som leder insatsen mot radikalisering, menar man att samma taktik som används för att motarbeta radikal islamistisk rekrytering av unga människor också kan användas för att bekämpa extremistgrupperna på högerkanten.

En undersökning från förra året visade att de brottsbekämpande myndigheterna listar sovereign citizens och inhemska milisgrupper som det största inhemska terrorhotet, allvarligare än utländska våldsamma islamister.

Det här får mig att undra hur situationen ser ut i Europa. De högerextrema åsikterna har blivit mer och mer rumsrena, och vi ser nazister resa till konfliktzoner för att kriga.

Kanske behöver vi en bredare bild av hur hoten ser ut?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se