Stäng
blog-header
december 17, 2013
Mohammed Ryback, bloggare
En av personerna på bilden har varit programledare i P3. Samma person är den enda som stoppas i kanalen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Hiphop vs Högereuropa

Svarta duvor och vissna liljor”, låten med Kartellen och Timbuktu, var den fjärde mest önskade låten under Musikhjälpen. Men den spelades bara två gånger. På måndagen gick Sveriges Radio även ut med att den inte kommer att spelas på radio det inte är i ett sammanhang där man kommenterar den först, vilket betyder att det inte kommer sättas i rotation.

Detta för att man anser att låten hetsar mot Moderaterna och Sverigedemokraterna. När det nu snart är valår kommer tydligen den konstnärliga friheten för rappare att begränsas och inte gälla fullt ut.

Om man ser det i ett större perspektiv har den konstnärliga friheten för rappare i Europa inte heller gällt i andra länder de senaste åren.

Den franske rapparen Kerry James släppte under pågående presidentval en låt som kritiserar den franska republiken. Låten orsakade ramaskri och högerextrema partier och grupper försökte stoppa Kerry James planerade turné.

I Tyskland anklagades rapparen Deso Dogg för att genom sin musik ha inspirerat en 21-årig man att skjuta mot en buss full i Frankfurt, där anställda i den amerikanska armén satt. Tyska statstjänstemän försökte till och med få rapparen Deso Dogg dömd för dådet.

I England censurerade BBC Radio 1 Xtra för två år sedan rapparen Mic Righteous. Radion valde att censurera bort raden ”Free Palestine” med motiveringen att man inte får göra den typen av politiska ställningstaganden.  Det argumentet är samma som Sveriges Radio anger när man förklarar varför man inte vill spela Kartellen och Timbuktus låt. Det är uppenbart att man väljer att skjuta på budbäraren – det vill säga rapparen – i stället för att diskutera det som tas upp i låtarna.

Jag ser faktiskt ett samband mellan högerextremismens framfart i Europa och motarbetandet av hiphopen. Min teori är att det handlar om att hiphop är den enda musikgenre i dag som väljer att säga rakt ut och lyfta upp vart Europa faktiskt är på väg.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se