Stäng
blog-header
juni 16, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Politikerna vill gärna träffa rapparna. Men når de ut till deras lyssnare? Här kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) tillsammans med Salla Salazar och Linda Pira.

Hiphop och punk är inte väljarnas favoriter

Novus har genomfört en undersökning där man tittar på hur musiksmak hänger ihop med partisympatier. Roligt att nämna är att att de musikgenrer som fått minst andel svar är hiphop och punk. Moderata väljare gillar pop och ”dance”, sossarnas väljare gillar mest jazz och blues. Hos Sverigedemokraterna är det metal och dansbandsmusik som dominerar.

Så jag som är hiphopartist är naturligtvis intresserad över varför just hiphop och punk är sånt som politiska väljare oavsett partisympati väljer att inte lyssna på. Kan det vara för att hiphop och punk är de musikgenrer som oftast är mest samhällskritiska och som sparkar uppåt? Oavsett vad är det ironiskt att de mest politiska genrerna inte lockar politiska väljare.

Eller är det bara en generationsfråga? Man ser inte riktigt medelåldern hos de väljare Novus har fått svar ifrån.

Men en sak är säker: Partierna är medvetna om att rappare har många följare i sociala medier, och ett stort genomslag bland sina lyssnare. Det var extremt tydligt vid de senaste valen.

Jag var själv med i en av många kampanjer för att öka valdeltagandet i orten. Och när man tittar tillbaka på det är det uppenbart att det behövs mycket mer. Och då krävs en ärligare och rättvisare politik som tar förortsborna på allvar. Förortsborna, som vet att rapparna är där för att underhålla och inte för att vara med och hjälpa till och få igenom politiska beslut.

Kanske är statistiken från Novus mest ännu ett tecken på att politiken fortfarande inte når en målgrupp de anstränger sig så mycket för att nå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se