Stäng
blog-header
april 19, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Nicki Minaj är en av de artister som diskuterar amerikansk kriminalvård med Barack Obama. Foto: TT/AP/Chris Szagola

Hellre kändisar som engagerar sig än kändisar som håller tyst

Sverige diskuteras just nu om ”kändisar” har rätt att uttrycka sig politiskt eller engagera sig i politiska frågor. Deras engagemang förminskas och deras rätt att uttrycka sig ifrågasätts.

I USA gör man tvärtom.

President Barack Obama bjöd i fredags in den amerikanska rapeliten till vita huset för att diskutera reformer av fängelser och det amerikanska rättsystemet – och för att diskutera initiativet ”My Brothers Keeper” som skapades av Obama-administrationen.

”My Brothers Keeper” ska uppmärksamma klyftor, och bristande möjligheter för unga svarta män i USA. Målet är att alla unga ska ha samma möjligheter. De rappare som bjöds in valdes av Obama på grund av deras engagemang lokalt där de bor. Rappare och sångare som J Cole, Alicia Keys, Pusha T, Common, Ludacris, Busta Rhymes, Janelle Monae, Nicki Minaj, Chance The Rapper, Rick Ross, Timbaland, Dj Khaled och Talib Kweli dök upp,

Och många av de nämnda artisterna arbetar redan med ungdomar. Ludacris har en stiftelse som hjälper ungdomar från socialt utsatta områden, Chance the rapper startade antivåldskampanjen #faithinaction som ledde till att Chicago var fritt från mord under 48 timmar. J Cole har ”Dreamville Foundation” som försöker minska klyftor och öka möjligheter för ungdomar från socialt utsatta områden.

Så innan man sågar kändisar som faktiskt engagerar sig ska man kanske fråga sig om det hade varit bättre att de höll tyst och inte deltog i samhället och debatten?

Sök på Politism.se