Stäng
blog-header
juni 14, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Henrik Montgomery / TT

Håller islamofobin på att bli en svensk norm?

Hur svensk är islamofobin? Jag vet att det endast är en liten klick i den svenska befolkningen som går så långt som att vandalisera moskéer. Få människor som syns och hörs väldigt mycket.

Men en ny rapport visar att attacker mot moskéer runt om i landet är så vanliga att de inträffade minst en gång i veckan under 2017. Detta är en klar ökning sedan den senaste kartläggningen 2014.

Antingen är den lilla klicken väldigt berest runt om i landet – eller så är det så att denna lilla klick är större än vad vi tidigare trott.

Och vid sidan om de som vandaliserat moskéer finns många som gått med i facebookgrupper mot moskébyggen, som med besatthet har engagerat sig mot böneutrop även fast de bor 150 mil bort och inte har någon som helst risk för att utsättas för det. Vi ser alla exempel på hur kvinnor i hijab kränks på arbetsplatser, på bussen eller i mataffären.

Den där lilla klicken, ni vet. Den börjar bilda en stor jävla fläck.

Islamofobin finns inte bara hos några få radikaliserade. Den har blivit en norm i delar av samhället. En norm som måste brytas. Annars kan vi inte längre kalla oss ett jämlikt land med religionsfrihet.

Sök på Politism.se