Stäng
blog-header
januari 5, 2014
Mohammed Ryback, bloggare

GP måste se utanför sin maktbubbla

I dag gästskriver Nabila Abdul Fattah Ryback:

Göteborgs-Posten publicerade på söndagen en lista med de ”100 mäktigaste” personerna i Göteborg. Grymt, tänkte jag som gammal göteborgare.

“Vänta nu, kanske inte så grymt ändå”, tänkte jag efter att jag gått igenom hela listan och sett att det Göteborg jag känner till inte ens finns på kartan. För listan var väldigt, väldigt vit. Lyckligtvis finns Twitter, där man direkt kan ifrågasätta varför en lista över göteborgare med makt och inflytande inte är särskilt representativ.

“Vem saknar du på listan då?” fick jag frågan tillbaka. Jag svarade att det handlar inte om “vem” utan “vad” jag saknar. Och vad jag saknar är bredd. För, hör och häpna, vet ni vad? Icke-vita svenskar kan och har också makt i Göteborg. Eftersom jag är en sån som gillar att ta saken i egna händer så kommer här nu, under mina barns middagssömn, en kompletterande lista med människor i Göteborg, med makt och inflytande. Som inte är vit medel- eller överklass. Men likförbannat mäktiga.

Varför jag då gör detta? För att sju betalda journalister på Göteborgs-Posten tydligen inte kan det här med att se utanför deras bubbla. Därför.

Så varsågoda Göteborgs-Posten. Nästa år vill jag se en lista över mäktiga personer i Göteborg där även människor jag ser upp till finns med.

Kultur

America Vera-Zavala – Dramatiker som 2013 var en av årets Bergmanstipendiater och skriver på en pjäs om Johan Pehrson och Martin Schibbyes tid i fängelset i Etiopien.

Medina – musikgruppen som sålt trippel platina för sin singel “Miss Decibel” samt nominerats till P3 Guld, Grammis och EMA (European Music Awards).

Benny Cruz – Konstnären som aktivt och konkret driver diskussionen om utsmycknad av det offentliga rummet. Han har även lett projekt där boende i förorten får skapa muralmålningar.

Iki Gonzalez Magnusson – Skaparen av Utopia, en kulturförening där människor oavsett funktion, ålder, sexualitet eller bakgrund skall ha rätten att utföra och ta del av kulturlivet.

Politik/Samhälle

Ali Saidoun – Processledaren i Angered som startat ett av Göteborgs starkaste och mest aktiva ungdomsråd.

Maktskiftet – Hiphopkollektivet som fick polis, politiker och tjänstemän i Göteborg att be om en kopp censur.

Homeira Tari – Projektledaren för tidskriften Made in Backa som är skapad av barn nio till tolv år gamla i Backa för att utveckla det skrivna språket, och få möjligheten att förmedla en egen bild av sig själva.

Pantrarna För upprustning av Förorten – Förortsorganisationen som ständigt driver politiska frågor och förmedlar en alternativ bild av förorten än den som alltför ofta visas i media.

Anders ”Aje” Berntsson – En av iniativtagarna till “En annan sida av Sverige”. En satsning som arbetar mot kriminalitet och beroendeproblematik med fokus på ungdomar. Han har även blivit nominerad till “årets original” på Kingsizegalan 2014.

Nätverket Pennygångens framtid – Boende på Pennygången som protesterar mot Stena fastigheters planer på lyxrenoveringar och drivit stark opinion om rätten att ha råd att bo kvar.

Sport:

Helga Valdermarsdottir – Ordförande för Angered Boxing Club som under de 28 år som de existerat fått utmärkelsen “årets klubb” 20 gånger.

Rudy Alvarado – Fotbollsbloggaren som har ett sinne för att upptäcka nya, unga talanger i Göteborg.

/Nabila Abdul Fattah Ryback

Sök på Politism.se