Stäng
blog-header
november 10, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Maja Suslin/ SCANPIX

”Gör en låt om Sverige, om hur vackert det är”

I går samtalade jag med min mamma. Vi pratade om allt, och kom in på flyktingkrisen, terrorattacken i Trollhättan, asylbränderna, näthoten och rasismen.

Jag berättade om den hätska debatten om flyktingar, beskrivningarna om Sveriges ”undergång” och om hatretoriken. Morsan – som är inte så insatt i ledarskribenters åsikter eller vilka diskussioner som förs – blev förvånad, och rädd för min skull.

Hennes första reaktion var att jag borde göra en låt om hur bra Sverige är.

”Du borde visa din tacksamhet. Ser du vad som händer när man kritiserar? När du försöker påpeka för svenskar vad de kan och inte kan göra?

Jag ber dig, Mohammed, sluta med det, jag ber dig, gör en låt om Sverige, om hur vackert det är, hur snälla och fina det svenska folket är som tar emot oss.”

Hon tror att en låt där vi visar vår tacksamhet kanske kan lugna ner rasisterna. Att det kanske leder till färre bränder. Sen började mamma nynna på en melodi till en refräng som hon tyckte var catchig. Jag skrattade och sa till morsan att jag ska tänka på saken.

Jag orkade inte argumentera mot morsan, orkade inte berätta ännu en gång att vi har all rätt att kritisera, att jag har all rätt att säga min åsikt om vad Sverige bör och inte bör göra.

Att våra rättigheter inte är villkorade, att vårt svenska medborgarskap inte är villkorat, att min svenskhet inte är villkorad.

Men vår tacksamhet är villkorad, för den bygger på rädsla. Rädsla för att svensken plötsligt kan ändra sin åsikt och att vi kan förlora allt vi har byggt upp här i Sverige.

Rädsla för att allt det här kan försvinna om vi kritiserar eller ifrågasätter för mycket. Det är en känsla av att allt är villkorat. När vi egentligen bara gör det som är det svenskaste som finns – att klaga!

Men vi kritiserar inte för kritikens skull. Vi kritiserar för att vi vet att Sverige kan bättre. Vi är bra men ska inte nöja oss där. Vi kan mer.

”Lova att du ska tänka på det? Jag menar allvar, Mohammed! Om du vill kan jag skriva låten åt dig!” Sen började morsan nynna melodin till hennes refräng igen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se