Stäng
blog-header
juni 15, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Bild från 2014, då någon som "gillar solkors" besökte domkyrkan i Västerås. Foto: TT

Goda tider för nazister

Det är konstiga tider vi lever i. Konstigast av allt är den totala fobin i Sverige för erkännandet att det faktiskt finns aktiva och farliga nazister runtomkring oss.

Det är som en slags kollektiv psykos där det inte ens handlar om att man undviker att prata om elefanten i rummet. Det är snarare som en hel cirkus i rummet, med en tyst överenskommelse att detta inte bör pratas om.

Häromdagen körde en nazist in i en demonstration i Malmö. Bilen var, enligt DN, ”utsmyckad” med ett hakkors. Efter att han kört in i ett träd sprang han ut och började pepparspreja demonstranter samtidigt som han bar två knivar på sig. När demonstranterna reagerade sprang han tillbaka till sin nazistutsmyckade bil och låste in sig.
– Vi fick skydda honom och få bort honom så det inte skulle eskalera, säger Fredrik Bratt vid Skånepolisen till DN.

Nazistens attack tvättas bort. Det låter som att han bara är ett offer för arga demonstranter.

Efter att han skyddats så förhördes han på stationen – och släpptes kort därefter. Åklagaren som fått ärendet på sitt bord berättade för SVT att hon inte ens visste att det kunde röra sig om ett hatbrott. För henne var det bara ännu ett ”skadegörelse och framkallande av fara”-brott. Tvätta bort åtalspunkter. Han råkade bara förstöra lite grejer.

Jag läser en ny artikel. Denna gång i Sundsvalls tidning som skriver om hakkorsklotter på en gymnasieskola. Någon har gjort en anmälan om hets mot folkgrupp. Kommentaren ifrån polisen är:
– Vi har en misstänkt som vi ska kolla om denne har nazistsympatier eller bara tycker om solkors, säger Henrik Blusi vid polisen.

Solkors.

Tvätta bort hakkorset. Gör det till solkors.

Det kan ju absolut vara solkors.

Cirkusen i rummet dansar vidare medan folk anstränger sig så de nästan skiter ner sig för att inte kalla en spade för spade. En nazist för nazist. Och ja. Det är sannerligen konstiga tider vi lever i.

Men överraskande bekväma tider för nazister.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se