Stäng
blog-header
mars 23, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
-18 Brandbilen körde fast under utryckning till en brand. Då högg Tenstaborna i och hjälpte den loss. Foto: Erica Aicha

Goda och onda förortsbor

Det är lätt att som utomstående svepas med i de konstanta fördomarna om Sveriges förorter.  Lika lätt är det för oss i förorterna att svepas in i en ofrivillig representantposition. Där vi och våra handlingar per automatik blir våra berättelser, goda eller dåliga, från vårt närområde.

Det har den senaste veckan cirkulerat två händelser i medier som jag tänker på gällande detta. Det första var Tenstaborna som hjälpte en brandbil som fastnat i lera och det andra var Rinkebyborna som hjälpte en polisbil som gått sönder. Båda händelserna fastnade på bild och spreds (först via sociala medier) med uppmaningen att visa att människorna på dessa platser kan nyanseras.

Jag är kluven till det här. För självklart vill jag å ena sidan att bilden av oss förortsbor ska bli mer nyanserad. Men å den andra sidan känns denna form rätt så desperat.

Den utesluter komplexiteten i förorten och oss som bor där och det reduceras ner till en fråga om onda och goda. Det blir en desperat bild som skriker ”Kolla på oss! Vi kan också vara snälla! Här har vi bevis!”

Jag vet samtidigt att det är lättare sagt än gjort att vara ständigt kritisk. Jag faller själv för det, jag var också med och spred bilden där brandbilen fastnar i leran för att försöka visa att vi också kan vara duktiga och hjälpsamma. Och sen blir jag arg på mig själv för att jag fastnat i den fällan.

Men det är inte så konstigt att det blir såhär när förorten törstar efter en presentation som är komplex och mångsidig som alla andra områden. En törst som gått över till att okritiskt vifta med gigantiska flaggor för att söka bekräftelse hos den stora massan utanför orten.

Vad vi ännu inte har lärt oss är att bekräfta oss själva. Vi har bara lärt oss att när utomstående får se att vi är snälla och intelligenta blir vi faktiskt det. Vi blir till genom hur vi beskrivs. Och det är sorgligt.

Det borde inte behöva vara en nyhet att förortsbor gör goda gärningar. För det visar bara ännu tydligare vilken skev och onyanserad bild medierna förmedlat av våra områden. Bara när vi blir jämlika på riktigt kommer dessa bilder sluta spela roll och spridas.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se