Stäng
blog-header
mars 16, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Hårdare tag kommer inte att fungera, menar Mohammed Ryback. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Gemenskapen – inte döden – är vad som lockar folk till kriminalitet

Med anledning av de senaste dödsskjutningarna i Stockholm och tidigare skjutningar i år har statsminister Stefan Lövfen (S) extrainkallat sitt säkerhetspolitiska råd.

Till TT säger Löfven att det är för mycket och att den organiserade brottsligheten måste knäckas. Det han menar är att det nu är dags att ta i med hårdhandskarna.

Å den ena sidan uppskattar jag att statsministern har ”vaknat” och känner att man NU äntligen ska göra någonting åt problem jag skrivit om i många år. Å den andra sidan är jag besviken över att han verkar ha valt en väg som inte kommer att fungera.

Både hårdare tag och högre straff är mer till för att ”stilla massan” och ”lugna opinionen” än effektiva och långsiktiga medel mot organiserad brottslighet.

Det som är extra synd är att det har tagit så lång tid för honom att reagera så att det kommer till det här. Hade man gjort mer politiskt tidigare för att bekämpa orsakerna till kriminalitet hade problemen man måste lösa varit mindre.

Hårdare straff har inte funkat i andra länder där man infört det. Inte ens i länder som har dödstraff, det ”hårdaste tag” som finns, begås ändå lika mycket eller betydligt fler brott.

Man får inte glömma att kriminalitet inte bara erbjuder misär och död. Det som lockar människor är främst är makt, inflytande, status och gemenskap. Möjligheter som samhället borde erbjuda människor. Då väljer färre den kriminella gemenskapen.

Det är inte misären vissa är beredda att döda och dödas för. Det är allt det andra som lockar.

Sök på Politism.se