Stäng
blog-header
mars 8, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Noah Berger/AP/TT

Gäller inte hårdare tag mot knark och kriminalitet för överklassen?

Ungdomar från rikare stadsdelar i Stockholm misstänks mer sällan för narkotikabrott än ungdomar från områden med lägre medelinkomst, trots att ungdomar från rikare områden konsumerar mer narkotika. Det visar en ny analys från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som publicerades på onsdagen.

Ungdomar från rikare stadsdelar uppger själva att de brukar narkotika i större utsträckning – medan ungdomar från sämre bemedlade områden har en motsatt situation. De uppger att de brukar narkotika i lägre utsträckning men misstänkts i högre utsträckning för narkotikabrott.

Även bakgrundsfaktorer som boendeform och utbildning påverkar vem som blir misstänkt. Om du som ungdom bor i en hyresrätt löper du 80 procent högre risk att misstänkas än ungdomar i bostadsrätt eller småhus. Föräldrar som saknar eftergymnasial utbildning löper 70 procent högre risk att misstänkas än föräldrar med högre utbildning.

Detta är egentligen någonting som vi visste men kanske inte hade tydlig statistik på. Så – nu när statistiken finns –kommer retoriken kring fler poliser och hårdare tag i orten att påverkas?

Det känns ju som att den ”kultur” som finns där polisen stoppar ungdomar, ”misstänker” att de har röda ögon och kör in dem till stationen för att ta pissprov kanske borde flyttas till Danderyd?

Sök på Politism.se