Stäng
blog-header
december 10, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Fryshuset har ett ansvar mot trygghetsvärdarna i Lugna Gatan

På onsdagen sändes Uppdrag Gransknings reportage om Lugna Gatan, en organisation som bland annat anställt före detta kriminella som trygghetsvärdar.

Uppdrag gransknings reportage fokuserade på att vissa trygghetsvärdar fortfarande håller på med kriminalitet och använder sig av våldsamma metoder för att skapa trygghet i området.

Jag är inte förvånad. För du använder dig av den verktygslådan du får.

Har du länge lärt dig att du talar till människor med våld så kommer du inte ändra på dig efter en tre veckors utbildning och en Lugna Gatan-jacka.

Att förändra en livsstil och att ta till sig ett helt nytt synsätt tar tid och det måste man respektera och hantera. Vill man att det verkligen ska gå bra för alla trygghetsvärdar ska man, samtidigt som de arbetar i området, jobba med dem på Fryshuset. Det vill säga: En längre utbildning, mycket mer än tre veckor, och mer omfattande satsningar på konflikthantering, pedagogik och relationsbyggande med ungdomarna i de områden där de arbetar.

Fryshuset har privilegiet att få arbeta med dem som många andra verksamheter och institutioner inte ens skulle vilja ta i med tång. För att de ser någonting annat bakom personerna som begått en kriminell handling. Men med det arbetet kommer ett stort ansvar.

Det ansvaret är främst gentemot ungdomarna själva – och inte mot området de jobbar i, inte mot poliserna som de ska göra ”arbetet” åt, och inte heller mot de som ger bidrag till organisationen.

Det blir ännu ett svek mot de unga som som behöver vägledning för att kunna bli positiva förebilder om man inte ger dem förutsättningar att lyckas.

Att arbeta med ungdomar är ingen enkel quick fix och bör inte behandlas som det.

Man pratar om den trygghet som Lugna Gatan ska leverera i ett område, men var är den tryggheten för trygghetsvärdarna själva?

Sök på Politism.se