Stäng
blog-header
juni 1, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Johan Nilsson/TT

Fritt fram för hatbrottsförövare på nätet

Ingen kan förneka att hatbrott på nätet har blivit ett normalt vardagligt inslag på sociala medier. Det är nästan som att man ska räkna med det. Speciellt om du är antirasist, vänster, kvinna eller feminist och vill uttrycka dina åsikter.

Man ska vara beredd på rasistiska, sexistiska och hotfulla kommentarer. Man ska tydligen också vara beredd på rena hatbrott, det vill säga brott där motivet är att kränka ”en person, en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning”.

Det är normalt och risken för att åka fast för hatbrott på nätet är lika med noll.

Kampanjer, artiklar och reportage på TV har försökt uppmärksamma det okontrollerade hatet på nätet. Den odemokratiska och ohållbara situationen i det offentliga samtalet. Enskilda personers möjlighet att yttra sig fritt dränks i en flodvåg av hatkommenterar.

Det där gör att man alltid ifrågasätter sig själv innan man uttrycker sig på sociala medier. Självcensur, för att det inte är värt priset. Med tanke på hur stort problemet är och hur liten risken är att åka fast är det inte så förvånade när man läser att polisen inte tar hatbrott på nätet på allvar.

Polisforskaren Stefan Holgersson vid Linköpings universitet, slår nu larm, berättar Aktuellt Fokus, om att det finns allvarliga brister hos polisen när det kommer det kommer till att klara upp hatbrott på nätet.

Han har analyserat drygt 800 anmälningar av hatbrott på nätet och resultatet är inte vackert. Anmälningar som gjorts av den ideella föreningen Näthatsgranskaren. Bara 18 procent av anmälda hatbrott på nätet leder till åtal. Polisen slarvar också bort anmälningar. Enligt Stefans Holgerssons rapport försvinner hela 11 procent av anmälda hatbrottsanmälningar. I vissa regioner av Sverige är siffran större, som till exempel i region väst där 22 procent av hatbrottsanmälningarna försvinner. Brist på kunskap verkar vara orsaken, tror Stefan Holgersson.

Men denna brist på kunskap får konsekvenser, drabbar demokratin och yttrandefriheten. Ingeting av det här är förvånande. Det här vet vi redan. Det märks, det syns, på sociala medier.

Och så länge polisen inte prioriterar det är det fritt fram för förövarna.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se