Stäng
blog-header
mars 7, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Henrik Montgomery/TT

Förtroende för polisen handlar om liv och död

Hur kommer det sig att vi alltid misstänkliggör offer som utsätts för polisvåld?

Den första tanken är att offret måste ha gjort något för att utsättas för polisvåld. För vem hamnar ens i såna situationer med polisen om man inte gjort sig skyldig till någon sorts brott?

Men det finns också oskyldiga offer som förlorar livet på grund av polisvåld. Det första man tänker på är kanske USA och det polisvåld som sker där. För det känns som att vi här i Sverige kanske har en övertro, vi litar fullt ut på att våra myndigheter alltid gör rätt.

I går lämnade Civil Rights Defenders (CRD) in en skadeståndsbegäran till Justitiekanslern (JK) på grund av Sinthu Selvarajahs dödsfall i samband med en polisinsats. CRD kräver en ersättning av staten på totalt 2 687 824 kronor för Sinthus död.

Sinthu mådde psykiskt dåligt och lades in på en sluten psykiatrisk avdelning i Västerås. Hans tillstånd blev inte bättre och efter några dagar ringde personalen polisen för assistans. Vid polisinsatsen utsattes Sinthu för ett kraftigt övervåld. Han blir sprayad med tre burkar pepparspray, får en plastpåse över munnen och skadas så illa att han några dagar senare dör.

Om Civil Rights Defenders vinner sitt mål och Sinthus anhöriga får sitt skadestånd – innebär det att polisen lär sig en läxa? Man får hoppas det, för vi borde kunna ha stark tilltro till våra myndigheter. Vi måste kunna lita på dem. Men det kan vi bara göra om vi vågar ställa krav på myndigheterna.

Ett av de kraven som diskuteras är att polisen förtjänar bättre lön och villkor, det hör man överallt. Men polisen borde också få en mycket bättre utbildning, och längre. De måste utveckla bättre metoder för sina polisinsatser. Med högre lön för polisen måste också större krav komma.

För det kan handla om liv och död.

Sök på Politism.se