Stäng
blog-header
november 19, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Minnesplatserna vid restaurangerna på Rue Alibert i Paris vid 19-tiden på söndagskvällen. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

För att förstöra Daesh måste vi förstå dem bättre

Igår höll Säpo presskonferens för att berätta de har höjt beredskapen för terrorhot. Vi har gått från nivå 3 till nivå 4 av 5.

Säpo sa också att det största hotet mot Sverige just nu är våldsbejakande islamism. Det är inget konstigt eller kontroversiellt uttalande. Ansiktet för all världens ondska nu är Daesh och våldsbejakande islamism.

Efter de hemska terroristattackerna i Frankrike är det självklart starka och upprörda känslor. Nu är det vedergällning som gäller. Frankrike har förklarat krig mot Daesh. Problemen ska lösas genom ännu fler bomber.

Men har det inte bombats i Mellanöstern i jävligt många år nu? Har det löst många problem?

En sak vi aldrig tycks diskutera igenom ordentligt är hur militanta islamismen växte fram till ett så starkt hot? Vilka är orsakerna?

Om jag minns det rätt startade USA och deras koalition ett ”krig mot terrorismen”. Ett krig mot militant islamism. Och efter 15 år av krig, över hundratusen civila döda i Irak (runt en halv miljon döda relaterat till kriget!), tiotusentals civila döda i Afghanistan, år efter år av blodiga drönarattacker, hemliga fängelser och misslyckade försök att bygga upp en fungerande stat så har det bara gjort att terrorismen ökat.

Det är ur det helvetet som Daesh föddes, det är så vi fick ett ansikte på all världens ondska. För att förhindra våldsbejakande islamism eller Daesh tror jag vi måste orka förstå grundorsakerna till varför de kom till ens från början.

För inte så länge sen var ansiktet för all världens ondska nazismen.

Och vi förklarade krig mot nazismen, men konstigt nog dödade inte bomberna nazismen som sådan. För det är svårt att döda en ideologi, tanke eller ett syfte med enbart militära medel.

Därför lever och frodas nazismen än i dag i Europa. Trots sin hemska historia så lever ideologin, tanken och syftet kvar och fortsätter att locka ungdomar. Och precis som nazisterna har Daesh en tanke, en idé och ett syfte.

Det räcker inte att bara se dem som hänsynslösa hjärndöda terrorister. För att kunna förstöra tanken och idéerna måste vi förstå dem.

Jag är rädd att vi i stället bara bombar och bombar och fortsätta skapa en ny generation terrorister, att vi fortsätter medverka till att ondskan får nya ansikten.

Sök på Politism.se