Stäng
blog-header
januari 9, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Hemlösheten blir ett allt större problem. Här bjuds . hemlösa personer på lunch av Stadsmissionen. Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Fler blir hemlösa i rika Sverige

En ny kartläggning visar att Malmö är den stad i Sverige där hemlösheten ökar mest. Under 2016 ökade hemlösheten med 30 procent jämfört med året innan. Denna gång är det ofta nyanlända som nyss fått uppehållstillstånd som står utan hem. Det handlar om 1 740 vuxna och nästan 940 barn som saknar bostad i Malmö.

Det här är något man har varnat för tidigare, redan i mars 2014 berättade regeringens nationella hemlöshetssamordnare Michael Anefur att andelen hemlösa som inte har problem med missbruk eller psykisk ohälsa ökar. I stället är orsaken till varför man inte får en egen bostad oftare arbetslöshet, låg inkomst eller på annat sätt dålig ekonomi. En annan orsak är bristen på bostäder och att kraven på hyresgästers ekonomi har ökat.

Som nyanländ i Sverige utan någon större nätverk är man inte särskilt önskvärd på bostadsmarknaden.
– Vi har en befolkningsökning som i väldigt stor utsträckning består av personer med kort tid i Sverige och som har en svag position på bostadsmarknaden. De är det man kallar debutanter på bostadsmarknaden, säger Lars G Larsson, utvecklingssekreterare i Malmö stad, till Sveriges Radio.

Hemlöshet borde vara en större fråga för politiker – speciellt när den drabbar barnfamiljer. Men tyvärr tror jag inte att det prioriteras politiskt eftersom den ökande hemlösheten just nu drabbar den grupp som har stigimatiserats mest i medier och debatt de senaste åren. Så växer en ny underklass fram, av människor som inte ens får en chans att komma in i samhället. Sverige, ett av världens rikaste länder, måste kunna erbjuda mer.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se