Stäng
blog-header
juni 26, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Mingel i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Fem saker som måste förändras i Almedalen

Förra året var jag i Almedalen för första (och kanske sista?) gången. Det finns en del att förändra och här kommer fem förslag.

  1. Gör Almedalen mer tillgängligt för alla. Just nu är det faktiskt väldigt mycket en kostnadsfråga. Hotell bokas fullt flera månader innan och är dessutom väldigt dyra. Väldigt många har inte råd att delta i Sveriges största politiska evenemang.
  2. Mindre mingelmys mellan politiker och journalister. På Almedalen är det inte så konstigt att se journalisterna festa med politikerna, och det borde de sluta med. Journalisternas jobb är att granska politikerna – och att ställa hårda frågor. Hur påverkar minglen och festerna med politikerna journalisternas opartiskhet och trovärdighet?
  3. Skippa det traditionella DJ-battlet mellan rödgröna och borgare. Det känns konstigt att se meningsmotståndarna som vanligtvis debatterar och kritiserar varandra i riksdagen – i frågor som avgör människors livsvillkor – helt plöstligt festa loss tillsammans? Jag vill hellre se er debattera och pusha hårdare för era politiska frågor och riktlinjer än att ni gör allt till ett larvigt spektakel.
  4. Låt inte pengarna styra debatten. Förra året var det över 3 000 evenemang inbokade i Almedalen. De arrangörer som har mest pengar syns mest och de organisationer som inte har pengar får nöja sig med vad de kan få. Vill du att din monter och ditt tält verkligen ska synas är det omöjligt om du inte har jävligt mycket pengar. Så vilka politiska intressen syns mest i Almedalen? De som är mest engagerande för flest eller de som som har råd att synas?
  5. Sluta överskatta Almedalen! Medan den veckan pågår är det som att världspolitiken inte finns. Nyheter om en tsunami och kärnkraftskatastrof i Japan skulle ha svårt att överrösta nyheter om att Jan Björklund har shorts under sitt sommartal. Lyft blicken lite, även om ni är rosévinsbakis.

Sök på Politism.se