Stäng
blog-header
oktober 1, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Dags för kvarsittning? Foto: Claudio Bresciani/TT

Fejknyheten om mobilskalet säger något om dem som reagerade

De senaste dagarna har en fejknyhet spridits, om en svensk tjej som fick kvarsittning eftersom hon hade Sveriges flagga på sitt mobilskal.

Jag hade själv inte läst artikeln och brydde mig inte heller om den. Men sen märkte jag hur den började spridas i mitt twitterflöde. Vanliga svenskar som argt skrev att ”nu får det vara nog! Det får räcka nu!”

Det var typ som att den här fejknyheten var droppen som fick bägaren att rinna över. Som att generositeten har nått sin gräns. Rasisterna var så klart på krigsstigen, oavsett om de visste att själva nyheten var fejk eller inte.

Det här fick mig att undra om det verkligen är så lite som krävs för att du ska bli rasist? Att det ligger så här nära ytan. Det är en rasism som tillhör samma kategori som den som brukar säga ”att SD kommer skjuta i höjden om man inte längre får säga n-boll”. Reaktionerna kring n-bolls-diskussionen var likadan. Då skrek rasister också ”nu får det vara nog! Det får räcka nu!”.

Och jag reagerade på samma sätt som jag reagerar på den här fejknyheten. Jag förundras av att det verkligen är så lite som krävs för att du ska bli rasist? Att man ändrar namn på en bakelse ger dig skäl nog? Det är tillräckligt för att rösta på ett rasistiskt parti eller för att bete dig illa mot dina medmänniskor?

Vare sig det är n-bolls-diskussionen eller fejknyheten om mobilskalet tycker jag att det säger mer om läsarna än om själva innehållet. Så om du reagerade kraftigt på mobilskalet och kvarsittningen säger det mycket om dig, då har du en del att fundera på. Då är det med största sannolikhet så att du alltid burit omkring på rasismen men behövde en dålig ursäkt för att kunna gå ut offentligt i sociala medier med dessa åsikter.

Sök på Politism.se