Stäng
blog-header
januari 19, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Har de moskéskräck i Österrike? Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Farligt med speciallagar för muslimer

Regeringen i Österrike planerar att se över landets hundraåriga lagar om islam, vilket har gjort att ett gräl brutit ut.

Det nya förslaget, som delvis syftar till att ta itu extremism, förbjuder all utländsk finansiering av muslimska aktiviteter. Representanter för muslimska organisationer i Österrike säger att det speglar en utbredd misstro mot muslimer och att de inte behandlas som alla andra.

Islam har varit en av de officiella religionerna i Österrike sedan 1912, då lagen om islam fördes in av Habsburg-kejsaren Franz Josef, efter Österrikes annektering av Bosnien-Hercegovina. Lagen garanterar muslimer, liksom katoliker, judar och protestanter, omfattande rättigheter, bland annat religionsundervisning i statliga skolor.

Carla Amina Baghajati från det islamiska samfundet i Österrike säger att lagen har fungerat som ”ett slags förebild för resten av Europa” och gjort mycket för att integrera och förankra muslimer i det österrikiska samhället.

Kristna och muslimska grupper har samexisterat i många år och relationerna har varit relativt oproblematiska, jämfört med många andra europeiska länder. Men spänningarna har vuxit i takt med rasistiska Frihetspartiet (FPÖ).

Enligt professor Stefan Hammer vid universitetet i Wien är ett generellt förbud mot utländsk finansiering för den islamiska gemenskapen väldigt konstitutionellt problematiskt. Han påpekar också att andra religiösa grupper och kyrkor får extern finansiering. Bland annat den rysk-ortodoxa kyrkan som får finansiering från Moskva.

Att införa speciallagar som begränsar muslimer skulle därför snarare öka motsättningarna än minska dem, öka misstron mellan grupper, och spela extremister i händerna.

De övriga österrikarna tjänar inte på detta – muslimerna tjänar inte på detta.

Och det här är viktigt. För om det blir speciallagar för muslimer i ett land är det bara en tidsfråga innan det blir likadant i nästa land. Vilket Europa får vi då?

De enda som tjänar på detta är extremister, som får vatten på sin kvarn.

Det bästa vi kan göra för att aktivt motarbeta extremismen är att gå ihop. Tyvärr är detta farliga förslag ett steg i helt fel riktning.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se