Stäng
blog-header
september 26, 2016
Politism, redaktion

Får man lov att använda R-ordet om bokmässan?

Bokmässan i Göteborg är, enligt egen utsago, Nordens största mötesplats för det skrivna ordet.

Årets upplaga har inte saknat kontroverser. Bland annat har mässan låtit rasistiska ”Nya Tider” få ställa ut när yttrandefrihetens tema tagits upp. Problemet med detta har diskuterats utförligt, inte minst av Lisa Bjurwald som uttalade sig mycket modigt om sitt val att bojkotta årets mässa.

Min syster och jag, som är den här artikelns författare, är dock inga höjdare vars närvaro eller bojkott skulle väcka några rubriker. Vi kom in till mässan med gratisbiljetter som bästa Nabila Abdul Fattah försett oss med, och hade tänkt att närvara på hennes samtal om förortsrepresentation samt stoppa i oss enorma mängder gratis godis och spana efter kulturkändisar.

När vi strosade runt tillsammans med vår vän och tog in allt det som mässan hade att erbjuda så kom vi fram till Litteraturscenen, där Författarcentrum och Sveriges författarförbund var i färd med att påbörja ett panelsamtal under titeln ”Får man lov att använda n-ordet?”.

Rubricerat som ett samtal mellan kulturutövare och jurister skulle syftet med samtalet vara att problematisera vad de rubricerade som ”censur” och ”historierevisionism” under PK-andan. Det vill säga, rätten att skriva, uttala och använda n-ordet av icke-svarta.

Panelen, som bilden ovan visar, var till tre fjärdedelar vit. Den enda som rasifieras var icke-svart, och när bristen på svart representation påpekades av flera i publiken verkade arrangörerna tycka att ”det var lite pinsamt” och ”jobbigt” men problematiserade det till synes inte mer än så.

Vi finner det ytterst arrogant att arrangörerna tror att de kan ha ett samtal om detta ämne utan att ha en enda svart röst med och att samtliga paneldeltagare (med Patrik Lundberg som enda undantag) och medlemmar ur publiken friskt slängde ur sig n-ordet och m-ordet. De slutade endast efter att en svart åskådare satt stopp för denna fars. Det skall även påpekas att många i publiken himlade med ögonen, fnittrade och flinade när denna konfrontation ägde rum.

När åskådare, bland annat en av oss, ännu en gång påpekade det olämpliga i att inte ha svarta röster med i samtalet så valde en av deltagarna i stället att yttra sig om hur ”oelegant” och ”omodernt” det var med ord som ”afrosvensk”/”afroamerikan” och eftersökte en modernisering av n-ordet. Det tål även att upprepas att detta ensidiga samtal tog plats i ett av Sveriges kanske mest segregerade, elitiska och vita rum.

Vi, som icke-svarta rasifierade, tänker inte ta över samtalet, och använder därför detta utrymme endast för att uppmärksamma det absurda som skedde på bokmässan den 24 september.

Hiba Ahmad, 22 år, MSc student på UCL University
Hudallah Ahmad, 20 år, Ingenjörsstudent på Jönköping University

hiba

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se