Stäng
blog-header
november 3, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Ammon Bundy, till höger, skakar hand med en federal agent. Så ser det inte alltid ut när polisen möter väpnade fundamentalister. Foto: Keith Ridler/AP/TT

Ett system för vita – ett annat för svarta och minoriteter

Det är inte många i Sverige som diskuterar rättegången mot Ammon Bundy, hans bror Ryan och de fem andra militanta religiösa fundamentalister som tog över ett naturreservat i Oregon i USA förra vintern.

Gruppen greps i februari efter en sex veckor lång ockupation av Malheur Wildlife Refuge där de under ockupationen skändade den amerikanska ursprungsbefolkningens artefakter och begravningsplatser, bröt sig in en federal anläggning och hotade polisen och andra tjänstemän med gevär och andra vapen. Vid slutet av belägringen sköts LaVoy Finicum, talesman för Bundys militanta grupp, till döds av en FBI-agent efter att han riktat en pistol mot agenten.

Trots överväldigande bevis mot Bundys militanta grupp, frikändes de på torsdagen av en federal jury i Portland, på samtliga åtalspunkter. Detta chockade både åhörare och andra människor som följt rättegångsprocessen.

Samtidigt pågår en ockupation vid Standing rock North Dakota. Där har den amerikanska ursprungsbefolkning, eller rättare sagt Sioux-stammen, protesterat mot att ett företag ska gräva en oljeledning på mark som Siouxfolket menar äventyrar deras vattenförsörjning samt förstör en helig begravningsplats.

Tusentals har protesterat mot byggandet av oljeledningen. Bolagen har inte varit restriktiva med våldet. 117 aktivister har gripits av polisen. Oljeföretagen har anlitat “väktare” för att stävja protesterna med hjälp av våld, hundar och tårgas.

Ännu en gång har debatten återkommit om ett USA där man kan tala om två separata rättssystem. Ett för vita – och ett för svarta och andra minoriteter. Frikännandet av Ammon Bundys militanta och fundamentalistiska grupp och bemötandet av Sioux-stammens protester gör att många återigen frågar sig om brott faktiskt kan löna sig för den som har rätt hudfärg och bakgrund.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se